24 Nisan 2020 Cuma

Sadeliğin yanlızlığın kutsalığı ..diyojen.. gölge etme başka ihsan istemem !!


Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

Fotoğraf açıklaması yok.

Sadeliğin yanlızlığın kutsalığı ..diyojen.. gölge etme başka ihsan istemem !!
MÖ 410 ? yılında Sinop’ta dünyaya geldiği bilinen ve tarihte “Sinoplu Diyojen” diye ün yapan bu Kinik filozof, asıl mesleği kuyumculuk olan bir kalpazanın oğludur. Sinop’ta devlet bankasından sorumlu banker olan babası Hakesios, Perslere ödenecek devlet vergisini sahte para basmak suretiyle gasp edince, veya Diyojen’in kendisi açgözlülüğü nedeniyle kalpazanlık yapınca, baba-oğul Sinop’tan sürülmüş, önce Delphoi’ye, ardından Atina’ya gelip yerleşmişler.
Diyojen, Atina’da umduğunu bulamamıştır. Yunanistan’da bir sürgün olarak ömrünü sürdüren Diyojen’in hak ve özgürlükleri kısıtlı olduğu gibi, herhangi bir geliri de yoktu. Babası ile birlikte çok sıkıntı çekmiş, sefalet içinde yaşamıştır. Öğretmeni Antishene’i tanımadan önce açlık, rezillik, korkunç sıkıntılar içinde, dostsuz ve himayesiz kalan Diyojen, farelere imrenecek kadar yokluklar içinde kalmış, bir gün yiyecek bulmak için koşturan bir fareyi görünce: “Hele bak bu hayvan Atinalıların mutfağına girmeyi biliyor da ben onların sofralarına oturamamak talihsizliğindeyim!” diye bağırmıştır. Ve o andan itibaren hayvanların yaşamını doğaya daha uygun bularak onların yaşamına özenmiştir. Bu arada Antisthenes'nin doğaya uygun yaşama çağrısını işitmiş ve öğrencisi olmak için ona koşmuştur. Öğretmenliği bırakmış ve ders vermemeye yemin etmiş olan Antisthenes kendisini kabul etmeyerek sopası ile kovunca, Diyojen, başını uzatarak: “Vur, konuştuğun sürece beni kovabilecek kadar sert bir sopa bulamayacaksınız!” demiştir. Antisthenes, bu inatçı adamın inadı ve ısrarı karşısında yeminini bozmuş ve yeniden öğretmenliğe başlayarak Diyojen’i yetiştirmiştir.

12 Nisan 2020 Pazar

Nuray Yıldız - Antikçağ Kütüphaneleri (Kalıntılar ve Edebi Kaynaklar Işığında)



Görüntünün olası içeriği: yazı ve açık hava

"Antikçağ Kütüphaneleri" adlı bu kitap, antik dünyada geniş bir coğrafyaya yayılmış ve yaklaşık on yüzyıllık uzun bir zaman dilimi içerisinde kurulmuş kütüphanelerin tarihi, dönemin kaynakları ışığında incelenmektedir.

Dünya tarihinin bilinen bu ilk kütüphaneleri, çoğunlukla ilgili bir mimari yapı ve bazen de sadece kitap koleksiyonlarından oluşmaktaydı. Bu yüzden Antikçağ kütüphanelerinin tarihi yazılırken, arkeolojik kazılarda bu yapılara ait buluntular ile antik metinlerde bu konuya dair verilen bilgiler birlikte değerlendirilmiştir.

"Antikçağ Kütüphaneleri"nin, sadece kitap ve kütüphanelerin tarihi ile ilgilenenler için değil, Antikçağ kültür tarihi ve mimarlığına merak duyanlar açısından da ilgi çekici bir konu olduğunu düşünüyoruz.


Nuray Yıldız - Antikçağ Kütüphaneleri (Kalıntılar ve Edebi Kaynaklar Işığında)

https://yadi.sk/i/EX-LQoR_81Bdtg?fbclid=IwAR3NWbMb9uepDgETbzdc-o2Aphx1BUCkEdQPzKA5kIEN5l32-YxTCI0qXNU


10 Nisan 2020 Cuma

Pep ömür boyu hapse mahkum edilen tarihteki ilk köpektir. Pensilvanya valisinin kedisini öldürmüştür.


Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, şunu diyen bir yazı '2559'

Müebbet hapis cezası alan ilk ve tek köpek “PEP“🐕🐕🐕
Pensilvanya valisinin kedisini öldürdüğü için 1924 yılında ömür boyu hapse mahkum edilmiş.
Pep, aslında masum bir hayvan. Fakat oldukça yanlış bir insanın kedisini öldürür. Pep'in ölümüne neden olduğu kedi Pensilvanya valisinin kedisidir. 1924 yılında Pensilvanya valisi Gifford Pinchot, bu siyah labradoru ömür boyu hapse mahkum eder. Köpek hapse atıldığında ona gerçek bir mahkum numarası verilir. Köpeğin mahkum fotoğrafı bile çekilir. Gazeteciler köpeğe “Kedi Katili Köpek: Pep” adını takarlar.
Bu arada köpeğin sahibi dönemin en ünlü avukatlarını tutmuş ve bu sebeple idam cezası müebbete çevrilmiştir.