24 Aralık 2020 Perşembe

Anadolu (Ön Asya)

 



Anadolu (Ön Asya)
Eski Önasya günümüz olduğu şeylerin çoğu içeren Asya'nın güney-batı kesiminde yer alan bir coğrafi bölgedir Türkiye . Bölgeyle ilgili en eski referans, ' Hatti Ülkesi' olarak bilinen ve Hititlerin yaşadığı Akad Hanedanlığı'nın (MÖ 2334-2083) tabletlerinden geliyor . Hititler , araziye, aslında yalnızca Cayster nehri deltasının etrafındaki alanı belirleyen, ancak tüm bölgeye uygulanacak olan 'Assuwa' (veya daha önce Aswiya) adını verdiler. Assuwa, Romalılar daha sonra bölgeyi belirledikleri için 'Asya' adı için Bronz Çağı kökenli olarak kabul edilir . Yunanlılar tarafından ' Anadolu'(kelimenin tam anlamıyla, Yunanistan'ın doğusundaki topraklar için' yükselen güneşin yeri ' ).
İsim ve Bölgeler
Ad (dan 'Küçük Asya' Rum 'Mikra Asia' - Küçük Asya) ilk Hıristiyan tarihçi tarafından icat edildi Orosius eserinde (c 375-418 CE.) Tarih Karşı Paganlar Yedi Kitaplar 400 CE ayırt etmek tarafından Hıristiyanlaştırıldılar edildiğini bölgeden Asya'nın ana Paul the Apostle (bilinen siteler dahil Paul ‘ın risalelerinde de İncil gibi Efes ve Galiçya). Bizans İmparatorluğu 9'uncu yüzyılın 'anlamına gelen, sade, Doğu İdari Bölümü, daha sonra denizciler denir 'Doğu Thema' olarak anılan bölge Levant"yükselme" veya "yükselme" anlamına gelen "denizin ufkunda karanın nasıl yükseldiğine" atıfta bulunuyordu.
Antik dünyada, Küçük Asya şu krallıkların ve şehirlerin merkeziydi :
Trakya
Bitinya
Paphlagonia
Aeloia
Frigya
Galicia
Pontus
Ermenistan
Urartu
Asur
Kilikya
Pamphylia
Likya
Pisidia
Lycaonia
Caria
Mysia
Ionia
Lydia
Truva
Ünlü Siteler ve Kişiler
Küçük Asya halkının başarıları ve ilerlemeleri çok geniştir ve antik tarihin en ünlü kişilerinden, yerlerinden ve olaylarından bazılarının bir kataloğunu oluşturur. Göre bir tarihçi Philo Bizans ( yazılı 225 M.Ö.) ve sonraki yazarlar, Asya Minör ikisinin site oldu yedi harikasından Eski Dünya: Efes'teki Artemis Tapınağı (İonia bölgede) ve Türbesi arasında Halikarnas'taki Mauslos (Karya'daki Halikarnas Mozolesi olarak da bilinir). Gelen şehir Miletli, İonia, ilk batılı filozof içinde Thales ve onun takipçileri Anaximander veAnaksimenes , varoluşun İlk Nedenini, her şeyi doğuran maddeyi aradı ve bilimsel araştırma ve yöntemi başlattı. 'Tarihin Babası' Herodot Halikarnas'ta doğdu. Büyük filozof ve matematikçi Pisagor adasında doğdu Sisam ve Heraclitus, bir başka önemli figür Yunan felsefesi de, Efes yaşadığı ve yazdığı. Kilikya , Pavlus'un mesleği olan çadır yapımındaki uzmanlığı ile bilinen bir bölge olan Havari Pavlus'un doğduğu Tarsus şehrini de içeriyordu .
Mitoloji ve Tarih
Lidya, Büyük Kiros yönetimi altında Pers Ahameniş İmparatorluğu'na meydan okuyan ve Persler tarafından yenilip ele geçirilene kadar dünyanın en mutlu adamı olduğunu iddia eden büyük Kral Kroisos'un krallığıydı . Ayrıca, Lydia, site oldu Yunan mitolojisinde , Titan oldu Asya önceki, büyük ana tanrıçası Potnia Aswiya (Assuwa Mistress) tapıyorlardı nerede, yaşamış ve adı verilen ( Artemis , büyük ve tapınak , Lydia başkenti ithaf edilen Efes'te). Frigya, Yunan Tanrıların Annesi Rhea'nın mitolojik doğum yeriydi ve Truva Şehri, Homeros'un MÖ 8. yüzyıla ait eserlerinde ünlendi.İlyada ve Odysseia . Küçük Asya bölgesi, madeni paranındoğum yeri olarak kabul edilir ve ticarette basılmış parayı ilk kullanan; Ancak bunu ilk yapan krallıklardan hangisi olduğu çok tartışmalı.
MÖ 1250 ile 1200 yılları arasında Deniz Halkları güneyden işgal ederek Yunanistan'a akınlar düzenledi, Mısır'ı taciz etti ve sonunda Hititleri Assuwa bölgesinden sürdüler. Deniz Kavimleri bölgeyi kolonileştirmek için kalmadı (en azından önemli ölçüde değil) ve nihayetinde kısmen güneye Kenan'a yerleşmek için harekete geçti . Çoğunlukla Atina'dan ve Attika'yı çevreleyen Yunan kolonistleri, Küçük Asya kıyı şeridini Akdeniz'den Karadeniz'e kadar yerleştirdiler. Atina ve Eretria tarafından desteklenen ve finanse edilen bu İyon kolonileriydi, bölge Pers kontrolü altına girdiğinde isyan yükseldi ve Pers kralı I. Darius'un gazabına neden oldu.ve 490 M.Ö. Yunanistan'ın ilk işgali de püskürtüldü hangi Savaşı arasında Marathon .
Büyük İskender, MÖ 334-333'te Persleri yendi ve Küçük Asya'yı fethetti. In Gordion , Frigya'nın başkenti o meşhur kestik iddia edilen Gordion kahinler demek iddia Knot Alexander Asya'nın kralı olacak. Onun ardından ölüm , arazi onun genel tarafından yönetilmiştir Antigonus I kuzey ve batı ve onun diğer genel olarak Selevkos I Nikator doğu, güney ve ve belirgin karıştığını Diadochi Savaşları (İskender'in halefleri savaşlarının). Bölge , Roma'nın gelişine kadar Helenistik valilerin yönetimi boyunca istikrarsız kaldıMÖ 133'te ( Bergama Kralı III. Attalus kendi isteğiyle kentini Roma Cumhuriyeti'nden bırakarak Roma varlığını bölgeye davet etti ). MÖ 133'ten sonra Roma, tamamen bir Roma eyaleti olana kadar Küçük Asya şehirlerini sürekli fethetti veya ilhak etti.
Roma egemenliği altında, toprak istikrar kazandı; yollar inşa edildi ve birçok şehrin altyapıları iyileştirildi. Kıyı toplulukları gelişti ve özellikle Efes, Mesih'in İkinci Gelişi beklentisiyle bölgedeki 'dünyevi' ilerlemelerin ihmal edildiği Hıristiyanlığın yükselişine kadar büyük refah içinde kaldı . Bizans İmparatorluğu düşmesinin ardından bölgeye kontrollü Roma İmparatorluğu'nun yükselişi sonra, 476 CE ve İslam'a sonradan Bizans Hıristiyanlar savaşan İslam Hilafeti 1068 CE Selçuklu Türklerinin gelişine kadar arazi için. Bölgede Türk kontrolü, Küçük Asya'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu MS 1299'a kadar arttı. ve çöküşünden sonra Türkiye oldu.
Joshua J. Mark
(TD: Öne çıkan resim:Antik Anadolu Bölgeleri
Emok (CC BY-SA)
Kaynakça
Durant, W. Doğu Mirasımız. Simon ve Schuster, 1954.
Durant, W. Yunanistan'ın Yaşamı. Simon ve Schuster, 2011.
Freeman, KB Öncesi Sokratik Filozofların Arkadaşı. Harvard University Press, 1966.
Hamilton, E. Yunan Yolu. WW Norton & Company, 1993.
Herodot. Herodot. Chicago Press Üniversitesi, 1988.
Jordan, P. Antik Dünyanın Yedi Harikası. Longman, 2002.
Worthington, I. Büyük İskender. Longman, 2004.mes