3 Ekim 2021 Pazar

Umberto Eco - Antik Roma.

 



İki Köpek Paleti. AN1896-1908.E.3924 Silttaşı, 42.cm boyunda. Hierakonpolis'te bulundu.

 





Bu olağanüstü paletin her yerinde gerçek ve efsanevi hayvanlar bir araya geliyor.

MÖ 4400'den itibaren eski Mısır mezarlarında taş paletler biriktirildi ve MÖ 3300-3000 arasında bu paletler krallıkla ilgili imgelerle oyulmuş ritüel nesneler haline geldi.

İki Köpek Paleti olarak bilinen bu, c yapıldı. 3300–3100 M.Ö. Tamamen törensel olmasına rağmen, tasarımın bir parçası olarak pigmentlerin öğütülmesi için hala merkezi bir rezervuar var.

Paletin üstünü çerçeveleyen iki köpek için seçildi. Kafalarından biri eksik ve incelemede iki delinmiş delik ortaya çıkıyor - modern zamanlarda yapılan onarımlardan değil, antik çağda yapılan bir onarım girişiminin belirtileri.

Köpeklerin ötesinde, paletteki diğer hayvanlar arasında aslanlar, sırtlanlar, ceylanlar, bir griffin ve bir dizi yılan, leopar benzeri bir gövdeyi ve uzun, yılan gibi bir boyunla birleştiren efsanevi yaratık bulunur. İsim elbette modern bir buluş, ancak serpopardlar Mısır ve Mezopotamya sanatında sıklıkla görülür.

Bazıları, uzun boynun, hayali bir hayvanı sadakatle temsil etmekten ziyade, sanatsal tasarımlarda çerçeveleme çizgileri oluşturmak için kullanılan sanatsal bir kibir olduğunu teorileştirdi.

📷 İki Köpek Paleti. AN1896-1908.E.3924 Silttaşı, 42.cm boyunda. Hierakonpolis'te bulundu.

MÖ 1. Roma, Faun Evi'nden dört köpek bir araya toplandı (mermer).