23 Mayıs 2020 Cumartesi

Biliyor muydunuz? İsa’nın “yavru köpekler” benzetmesi bir hakaret miydi?

Fotoğraf açıklaması yok.

Biliyor muydunuz?
İsa’nın “yavru köpekler” benzetmesi bir hakaret miydi?
İsa İsrail sınırları dışında, Roma’nın Suriye eyaletindeyken Yunanlı bir kadın gelip ondan yardım istedi. İsa ona cevap verirken Yahudi olmayanları “yavru köpeklere” benzetti. Musa Kanununa göre köpek kirli bir hayvandı (Levioğulları 11:27). Bu durumda İsa bu Yunanlı kadına ve Yahudi olmayan diğer insanlara hakaret mi ediyordu?
Kesinlikle hayır. Öğrencilerine de açıkladığı gibi o dönemde İsa’nın önceliği Yahudilere yardım etmekti. Bunu kadına da anlatabilmek için bir benzetme yapıp şöyle dedi: “Çocukların ekmeğini alıp yavru köpeklere atmak doğru olmaz” (Matta 15:21-26; Markos 7:26). Yunanlılar ve Romalılar köpekleri severdi; evlerinde köpek beslerlerdi ve çocuklar onlarla oynardı. Dolayısıyla “yavru köpekler” ifadesi muhtemelen sıcak, sevimli bir çağrışım yapıyordu. Yunanlı kadın İsa’nın ne demek istediğini anlayıp şöyle karşılık verdi: “Haklısın Efendim, ama yavru köpekler de efendilerinin sofrasından düşen kırıntıları yerler.” İsa onu Elinde yavru köpek tutan bir çocuk figürü, Yunan ya da Roma yapımı bir heykelcik (MÖ 1 ila 2. yüzyıl dolayı övdü ve isteğini yerine getirip kızını iyileştirdi (Matta 15:27, 28).
Dipnot:resim: Elinde yavru köpek tutan bir çocuk figürü, Yunan ya da Roma yapımı bir heykelcik (MÖ 1 ila 2. yüzyıl.





12 Mayıs 2020 Salı

Diyojen (MÖ 412- MÖ 323)

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve oturan insanlar

Diyojen (MÖ 412- MÖ 323),
ciddi bir konu hakkında konuşurken, insanların kendini dinlemediğini farkeder.
Birden durur ve kuş gibi ötmeye başlar.
Çevresindekiler bu garip davranışa dikkat kesilince, şunu söyler:
"Gördüğünüz gibi insanlar maskaralığa, ciddi konulardan daha çok önem veriyorlar."

Thomas R. Martin - Eski Yunan (Tarih Öncesinden Helenistik Çağ'a)


Görüntünün olası içeriği: yazı


Etkileri bugün hâlâ süren ve kökenleri günümüzden yaklaşık 3500 yıl öncesine uzanan Eski Yunan uygarlığı, felseden siyasete, sanattan bilime, edebiyata kadar her anlamda özgün ve tarihsel temellere sahip bir kültür olarak insanlık tarihinin en önemli parçalarından birisini oluşturur.

Eski Yunan’ın tarihsel arkaplanından başlayarak çan eğrisi metoduyla Eski Yunan tarihinin en önemli dönemi olan orta dönemine ağırlık veren kitap, genellemelere ulaşmaktan öte öncelikle fotoğrafın tamamını ortaya koymayı amaçlıyor. Bu konudaki pek çok kitabın aksine Geç Taş Çağı’ndan başlayarak, Tunç Çağı, Yunan Karanlık Çağı, Arkaik Çağ ve Yunan Klasik Çağı’nın ardından Helenistik Çağ ile sona eriyor.

Dönemsel ve tematik olarak ayrıntılarına inildiğinde her biri ayrı ayrı ve derinlemesine incelenmeyi hak eden Eski Yunan tarihine giriş niteliği taşıyan Eski Yunan kitabı, yol gösterici bir haritanın hiçbir kilit noktasını açıkta bırakmaksızın okurların zihninde Eski Yunan’ın ne olduğuna dair bütünlüklü bir kavrayış oluşturacaktır.


Thomas R. Martin - Eski Yunan (Tarih Öncesinden Helenistik Çağ'a)
https://yadi.sk/i/OLvePS4DFZgdWw?fbclid=IwAR1bZWJGvEwYsdRoZC3JBlMSW4kxsqJOa_prL_NpUUP_5xfmg_ltxt8NtgM