13 Haziran 2020 Cumartesi

ANTİK MEDENİYETLERİ YORUMLAMAK ÜZERİNE



Görüntünün olası içeriği: yazı

ANTİK MEDENİYETLERİ YORUMLAMAK ÜZERİNE
"Mademki ben bir insanım
Hakk'ın varlık deryasıyım
Mademki ben bir insanım
Kâinatın aynasıyım"
Antik Medeniyetler ile ilişkin araştırmalar birçok farklı disiplin tarafından yapılır. Bilimsel incelemeler ve resmi açıklamalar da her disiplin tarafından ayrı değerlendirilir. Bir antropolojistin piramitlere bakış açısı ile, bir tarihçinin açısı farklıdır.
Kaldı ki her geçen gün yeni bir teknolojiye uyanırız ve taaaa 1845'de keşfedilen bir buluntunun içerdiği yeni bir bilgiyi okuyacak kavramlar daha geçen hafta literatüre girmiş olabilir.
O nedenle "Araştırmacılara göre..Bilimadamları demiş ki... fotoğrafta görüldüğü üzere...kutsal kitapta yazıldığı üzere..." ile başlayan bilgiler, algı ve zevklerinize hitap etmek, peşin olarak kabul edip ikna olmanız için bu hitapları seçer.
Ve kişileri ikna etmek kolaydır. Hele ki yazı kısmı kısaysa, tadından yenmez.
"PROF. DOMATEMİS SALATOVSKİ ATLANTİS'İN MU EYALETİNDE 8 RİNGO 3.2 BİNGO YILINDA, PİRAMİTLERİN ALTIGEN OLDUĞUNU İSPATLADI" yazısının üzerine bir de eskitilmis taşlarla ev yapımı bir altıgen minyatürü, profesyonel bir kamera ile makro çekip, profesyonel bir program ile arka plana biraz çöl ve deve yerleştirilmesi yeterlidir. Hatta bu resim gerçek bir arkeolojik kazıdan daha çekicidir. Ratingi yüksek olduğundan maddi getirisi yüksektir. Sonra bu yazıyı okuyan kişi piramit gördüğü her yerde "siz bilmezsiniz, böyle şeylere inanmayın, ben gördüm, çok okudum. Bilimadamları fotoğraf çekmiş. Profesörler açıklamış, piramitler altıgen oolumm.ne cahil insanlarmış mısırlılar, hah ha patlamış mısırlılar. Ahjkd " beyanını yapıştırıp bu kısır döngünün devamına vesile olur.
Fikri olmayanın zikri olmaz sözüne inanmıyorum.Aksine fikri olan zikretmeye meyillidir. Oysa önemli olan bu fikrin niteliğidir. Mesela yukarıdaki gibi bir yazı okuduğumda, önce edinilmiş fikirlerimle çatışıyorum:
-Piramitlerin hepsi Mısır'da değil ki,
-belki yeni piramitler bulundu,
-kimmiş bu Salatovski,
-bahsedilen tarih ne tür bir birim içeriyor,
-arkadaki deve gerçek mi,
-buradaki altıgen ne tür bir sembol ,
-ezoterik bir anlamı olabilir mi
-altıgenin, üçgen çift piramit geometrisi ile bir bağı olabilir mi
-şair burda ne demek istemiş...
Ve en inanmadığım konularda bile fikir edindiğim halde... bir zikir oluşturamıyorum. Çünkü her an herşey olabilir.
Bilgi edinmek kolay değil,malesef... Zaman ve maliyet gereksinimi yüksek faaliyetlerin bir arada yürütülmesi gerekiyor. Yorucu. Çoğu zaman sinir bozucu. Ama yine de değer.
Çünkü ya herşey mucizedir, ya da hiçbir şey mucize değildir. Hangi görüşe inanırsanız inanın, yaşam amacınıza faydalı olacak bilgileri hayatınıza katarsanız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder