31 Temmuz 2020 Cuma

Koloni, Köln ve Kolonya


Fotoğraf açıklaması yok.


Koloni, Köln ve Kolonya
Roma İmparatoru Claudius, MÖ 50 yılında, Cermen Kabileleri tarafından gerçekleştirilen saldırılardan korunmak için, Aşağı Ren Bölgesi’ne bir koloni kurar. İmparator şehre karısının adını verir ve şehir yaklaşık 500 yıl boyunca Colonia Claudia Ara Agrippinensium (kısaca CCAA) olarak anılır. MS 425 yılından sonra ise şehir kısaca Latince “sömürge” anlamına gelen “Colonia” adı ile anılmaya başlanır. Dünyanın birçok dilinde farklı telaffuz edilen Colonia’ya, ülkemizde Köln denilmektedir. Köln, kolonyanın doğumuna şahitlik etmiş ve bu müthiş buluşun isim babası olmuştur. Şehir, hızla büyür, Avrupa’nın önemli bir merkezi haline gelerek, 12. yüzyıldan sonra Hristiyan Alemi’nin kutsal şehiri ilan edilir. 1700’lü yıllara gelindiğinde çok dindar Katoliklerin hakimiyetinde olan şehirin etrafı duvarlarla çevrilidir ve şehre yerleşmek hiç kolay değildir. Katolik olmayanlar ve asil işlerle uğraşmayanlar şehre kabul edilmemektedir. Bu koşulları yerine getiren Johann Maria Farina, Köln’e yerleşir ve parfüm işi ile uğraşmaya başlar. 1709 yılında ise çığır aşacak bir parfüm geliştirir. Narenciye esanslı bu yeni parfüme Farina, yaşadığı şehrin adını verir. Yeni parfümün adı Köln’ün Suyu anlamına gelen “Eau de Cologne” olur.
O güne kadar parfümlerde alkol kullanılmamıştır. Çiçek kokularının kullanıldığı ağır parfümler saray ve aristokrasi çevrelerinin simgesi haline gelmiştir. Farina’nın halen gizli olan formülünde ise alkol ve narenciye esansı vardır. İçeriğindeki alkolün hızla uçması, uçarken derinin ısısını da alıp götürmesinin yarattığı ferahlık, narenciye ve turuncu çiçeklerin kokusu ile birleşince, “Eau de Cologne” başta Fransız askerleri arasında, sonra bütün Avrupa’da popüler olur.
18. yüzyılda sınıf savaşının yaşandığı yıllarda, burjuvazi karşında ağır yenilgiye uğrayan aristokrasi ve aristokrasi ile özdeşleşmiş olan ağır parfüm kokuları popülerliğini kaybederken, Eau de Cologne, hafifliğin, sadeliğin ve saflığın simgesi haline gelir.
1799 yılında, Köln’de üretilen 4711 adlı kolonya markası, dünyanın en eski kolonya markasıdır ve halen üretilmektedir. Kolonyanın içeriğinde %80-96 arasında etil alkol bulunur. Ağzı kapalı ve güneşten uzak tutulması durumunda yaklaşık 5 yıl bozulmaz.
Etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol kullanılan kolonyaların içilmesi tehlikelidir. Görme yetisinin kaybına ve ölüme neden olabilir. II. Abdülhamit döneminde ithal edilmeye başlanan kolonyanın topraklarımızda ilk üretim tarihi 1882’dir. Seri üretime başlandıktan sonra, kullanımı yaygınlaşan kolonya, misafir ağırlama ritüelinin başlangıcında konuklara ikram edilen gül suyunun yerini alır

16 Temmuz 2020 Perşembe

İsrail'de Bulunan Dünyanın En Büyük Köpek Mezarlığı





 İsrail'de Bulunan Dünyanın En Büyük Köpek Mezarlığı

Kadim Gizem: Aşkelon'a yaklaşık 2.500 köpek gömüldü. Araştırmacılar, insanların neden bu kadar çok köpeği tek bir yere gömdüğünü henüz bulamadılar


İsrail, 30 yıl önce Tel Aşkelon Milli Parkı'nda keşfedilen gizemli köpek mezarlığı, araştırmacıların zihinlerini rahatsız ediyor ve yaklaşık 2.500 yıl önce meydana gelen dehşet ve kitle cinayetlerine cevap vermiyor.
Arkeolog, Hayfa Üniversitesi'nden Profesör Guy Bar-Oz, bizi binlerce köpek iskeletinin bulunduğu eski köpek mezarlığı yürüyüş turuna götürüyor. “Pers döneminde, burada muhteşem, kozmopolit ve zengin bir şehir vardı ve tam burada: şehrin en pahalı gayrimenkulünde - tapınağa ve denize muhteşem manzaraya sahip - 1.400'den fazla köpek iskeleti keşfedildi , çoğu yavru. ”
Bar-Oz neden bu kadar çok köpeğin buraya gömüldüğünü henüz bilmiyor. “Zerdüşt inancı, Fars İmparatorluğu'nun resmi dini olan ve köpeği tıp tanrıçasına eşlik eden kutsal bir hayvan olarak gören çok sayıda Fenike ve Farsça kanıt var” diyor. "Köpeğin yalama, eski ve geleneksel dünyada iyileştirici bir etki olarak yakalandı."
Yaklaşık 30 yıl önce Tel Ashkelon'da büyüleyici kazı yapan ABD'deki Chicago Üniversitesi'nden arkeolog Dr. Daniel Meister ile yapılan telefon görüşmesinde, kazılar sırasında binlerce başka köpek mezarının keşfedildiğini söylüyor. Antik kentin çeşitli bölgelerinde: Ve sadece şehir merkezinde ve büyük tapınağın yakınında değil.

“Tel Ashkelon'daki köpek mezarlığı bir gizem, ancak arkeolojik kazılarda keşfedilen birçok esere rağmen, binlerce yıl önce Eski Şehir'de yaşayan insanların neden binlerce köpeği kısa bir süre gömmeye karar verdiklerine dair hiçbir fikrimiz yok. zaman. Toplu mezarlarda biri üst üste, “Dr. Mester, “Bulgular ritüel gömüdür! Şehirdeki tüm köpek nüfusunu öldüren korkunç bir veba olabilir ve sıhhi nedenlerle, sakinler cesetleri gömmek için koştu. 
Birçok köpek mezarının üzerinde yürümek biraz ürpertici ve bir Hollywood korku filmi sahnesini hatırlatıyor. Yerde köpek cinayeti kanıtı arayan herkesin kemik bulma şansı yüksektir. İsrail Doğa ve Parklar Otoritesinin Ashkelon Ulusal Parkı'ndaki eğitimi koordine eden Levana Nezer Shmila, kitle gömme yerinde yürüyüş konusunda biraz endişeli.
“Köpekleri seviyorum, köpeklerin iskeletleri üzerinde ya da insanların gömüldüğü bir yerde yürüdüm, benzer bir duygu, ancak bu site çok önemli ve ilgi çekici, köpekler ve insanlar arasındaki eski ve gizemli bağlantı hakkında bilgi edinebilirsiniz” diyor. .


Aşkelon'da Yaşam 2.500 yıl önce
Binlerce köpeği gömen insanların kim olduğunu bulmaya çalışmak için? Ve neden? Binlerce yıl Pers İmparatorluğu'na geri dönmeliyiz. Merkezin İsrail Doğa ve Milli Parklar Koruma Otoritesindeki mirasından sorumlu olan arkeolog Dr.
“Müstahkem Aşkelon şehri birçok fetih geçirdi ve tarih boyunca pek çok halk hüküm sürdü: Kenanalılar, Filistliler, Helenistler, 2.500 yıl önce, Pers İmparatorluğu olarak bilinen siyasi varlığın her yerinden farklı kültürlerden insanlar. Kültürleri neydi - bilmiyoruz! “Dr. Farhi diyor.
2.500 yıl önceki köpek ırkları, bugün yetiştirdiğimiz birçok köpek ırkından çok farklıydı. Asurlular savaş için korkunç Mastiff köpekleri yetiştirirken, eski Mısırlılar firavunun çakalının ince, hızlı düşünen köpeklerini yetiştirdiler. Profesör Guy Bar-Oz “Tel Aşkelon'a gömülü binlerce köpeğin muhtemelen Bedevilerin Kenan köpeği gibi Spitz köpekleri olduğunu” iddia ediyor.



“İnsanın iyi arkadaşı” nın binlerce eski iskeleti halkın gözünden uzak tutulur. Nezer, arkeolojik höyüğün kenarındaki yüksek bir çitin arkasına yerleştirilmiş ağır kilitleri olan bir dizi kapalı konteynere işaret ediyor. “Tel Tel Aviv'de bulunan binlerce köpeğin sırrı bu kaplarda gizlidir ve nadir bulgular, doğru bütçeleri ve ortaya çıkıp gizemi çözmek için doğru zamanı beklemektedir!”
Arkeolojik mezar alanına yapılan garip ziyareti sonuçlandırıyoruz ve Prof. Bar Öz, dünyanın en büyük köpek mezarlığının gizemiyle ilgili merkezi soruları keskinleştiriyor. “Bütün köpekler neden öldürüldü? Neden buraya gömüldüler? ” Binlerce köpeğin ölümünün sebebi neydi? Bunların hepsi açık sorular ve umarım gelecekteki araştırmalar bir cevap bulur.
Ynet News tarafından (İbranice)


6 Temmuz 2020 Pazartesi

Eski Yunan Tragedyaları 20 - Euripides - İon - Mitos Boyut


Görüntünün olası içeriği: yazı


İon, Euripides’in mutlu sonla biten tragedyalarından biridir. İon, anne babasının kim olduğunu bilmediği için acı çeken bir delikanlıdır. Sonunda, zekâsı sayesinde gerçeğe ulaşmayı başarır. Oyun, tanrıların insanları oraya buraya savurup acı ve şaşkınlık içinde yaşamalarına yol açtıklarını anlatır.Tanrılarca gerçek anne babası gizlenmiş olan İon, bilmeden anne ve babasına kötülük etmeye, annesini öldürmeye girişmişken, bu kez tanrısal bir yazgıyla mutlu sona ulaşır


Eski Yunan Tragedyaları 20 - Euripides - İon - Mitos Boyut

https://yadi.sk/i/Znbr4fWW-2mqbw?fbclid=IwAR2snKb-VhPVNO8XpDDrbK8fvv_vrqqpENYR5oOOqjNgUEbcErlNiVEEvbw


5 Temmuz 2020 Pazar

Eski Yunan Tragedyaları 16 - Euripides - Hippolütos - Mitos Boyut



Görüntünün olası içeriği: şunu diyen bir yazı 'ESKİ YUNAN TRAGEDYALARI 16 EURİPİDES Hippolütos Türkçesi Yılmaz Onay Mitos Boyut Boy TİYATRO OYUN DİZİSİ 522'


Eski Yunan Tragedyaları 16 - Euripides - Hippolütos - Mitos Boyut

Euripides, oyunlarıyla yaşadığı dönemin sorunlarını ve insan ilişkilerini en gerçekçi biçimde yorumladığından, üç ünlü antik Yunan tragedya yazarı arasında, "insanı olduğu gibi" anlatan biri olarak kabul edilen bir tragedya yazarıdır.

İÖ 428 yılındaki Tragedya Yarışmasında Birincilik kazanmış Hippolütos adlı oyunu, Kraliçe Faedra'nın üvey oğluna olan karşılıksız tutkulu aşkının tragedyasıdır.

İnsani bir aşk, antik tragedyalar içinde ilk kez bu eserde bütün öteki duyguların önüne geçerek öykünün ana temasını oluşturmuştur.


https://yadi.sk/i/_0U_Web6x89MwQ?fbclid=IwAR1jytZegWm90SOGK49KejlvMWeBW8M_sUwdBIfXxjLlwz9ndq-WNz_GoO0

Eski Yunan Tragedyaları 19 - Euripides - Andromakhe - Mitos Boyut



Görüntünün olası içeriği: yazı

Andromakhe,on yıl süren Troya Savaşı’nın, hayatta kalanlar ve onların çocukları üzerinde yarattığı, uzun yıllar sürecek olan derin ruhsal yıkımları anlatan bir oyun.

Euripides, bu yıkıma, savaşı kazanan tarafın da uğradığını gösterek, savaşın toplumlar üzerinde yarattığı sarsıntıları bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Savaş sonrası değer yargıları alt üst olmuş insanların, artık eski yaşamlarına ulaşmalarının imkânsızlığını vurguluyor.



Eski Yunan Tragedyaları 19 - Euripides - Andromakhe - Mitos Boyut

https://yadi.sk/i/nRz40JcubcPjjw?fbclid=IwAR2d5uyggjUEtpftJgCb9-JTx4XdxgcwVY7nic_bAT_c64YREfUg1MYOM1M

Eski Yunan Tragedyaları 18 - Euripides - Herakles - Mitos Boyut





Herakles, Yunan mitolojisinin, gücün simgesi olarak kabul edilen, Roma mitolojisindeki Herkül ile özdeş tutulan,en popüler ve en ünlü kahramanıdır. Oyunda, Herakles’in başardığı olağanüstü mücadele ve zaferlerle birlikte, Baştanrı Zeus’un karısı Hera’nın Herakles’e karşı duyduğu nefretin yarattığı trajik sonuçlar sergilenmekte

Eski Yunan Tragedyaları 18 - Euripides - Herakles - Mitos Boyut

https://yadi.sk/i/tR8B5jncNqvkMg?fbclid=IwAR288aK20WXeJpk6ToFduoZujH90mOHgKYunin58TwhJxWxVnQ125TrsRGU

2 Temmuz 2020 Perşembe

Eski Yunan Tragedyaları 17 - Euripides - Alkestis - Mitos Boyut



Görüntünün olası içeriği: şunu diyen bir yazı 'ESKİ YUNAN TRAGEDYALARI 17 EURİPİDES Alkestis Türkçesi T. Yılmaz Öğüt Mitos Boyut TİYATRO OYUN DİZİS 604'

Alkestis, grotesk ögeler içeren ve tragedyaların genel temalarının aksine mutlu sonla biten bir tragedyadır. Ölüm korkusu içinde olan bir kral, karısından kendisi için ölmesini istemiş, bu isteğini kabul etmiş olan karısı ölürken de “Beni terk edemezsin,” “Gitme, çocuklarını bırakma,” “Beni de al,” diye yalvarması grotesk, hatta alay içeren tepkilerdir.


Euripides bu tragedyasını, trajik olanla grotesk olan arasında ustalıkla dolaştırmıştır.

Eski Yunan Tragedyaları 17 - Euripides - Alkestis - Mitos Boyut


https://yadi.sk/i/3eS0ndgk1vCMxg?fbclid=IwAR2KbsYt9kk91FSPTUUyTpFiOCXtqmv-ubzXvgy9BHRkOwN0Vz32XL20ESo