28 Ocak 2021 Perşembe

2000 yıllık cenazede köpek yavrusu ve yürümeye başlayan çocuk bulundu

 




Yürümeye başlayan çocuk, köpek ve mezar eşyalarının kalıntılarının bulunduğu mezar çukuru yaklaşık 3,2 fit (1 metre) x 6,5 fit (2 m) ölçülerindedir.
Yürümeye başlayan çocuk, köpek ve mezar eşyalarının kalıntılarının bulunduğu mezar çukuru yaklaşık 3,2 fit (1 metre) x 6,5 fit (2 m) ölçülerindedir.
(Resim: © Denis Gliksman / Inrap)






2000 yıllık cenazede köpek yavrusu ve yürümeye başlayan çocuk bulundu

Fransa Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü'ne (INRAP) göre, yaklaşık 2000 yıl önce, İsa'nın zamanında, Roma döneminden kalma Avrupa'da bir bebek cenaze ziyafeti ve çan takılı bir evcil köpek içeren bir cenaze törenine yatırıldı. Araştırmacılar, yavru köpeğin doğal nedenlerden mi öldüğünü ya da yürümeye başlayan çocuğa öbür dünyaya eşlik etmek için mi öldürüldüğünü henüz bilmiyorlar.

Arkeologlar, küçük çocuğun cenazesini Fransa'nın merkezindeki Clermont-Ferrand Auvergne Havaalanı'nda keşfettiler ve bulguyu "kesinlikle olağanüstü" olarak nitelendirdiler.

"Böylesine bir tabak çanak çömlek ve doğranmış eşya bolluğu ve çocuğu mezara kadar takip eden kişisel eşyalar, ailesinin ait olduğu ayrıcalıklı rütbenin altını çiziyor." arkeologlar bir INRAP açıklamasında (Fransızcadan çevrildi) söyledi. "Bir köpeğin küçük bir çocukla ilişkisi cenaze bağlamında iyi bir şekilde belgelenmiştir, ancak burada sıra dışı olan yaka ve çandır."


Yürümeye başlayan çocuk öldüğünde sadece 1 yaşındaydı. Yeni yürümeye başlayan çocuğun erkek mi kadın mı olduğu bilinmiyor - en azından anatomik analizlerden çocuklarda cinsiyeti belirlemek zor - ancak INRAP raporu çocuğa "erkek" olarak atıfta bulunuyor.

Arkeologlar cenazeyi Kasım 2020'de ortaya çıkardıklarında, mezarın Romanized Galya'daki bir yerleşimin kenarlarında yer aldığını belirttiler. Mezar, Augusto-Tiberya dönemine veya bazen birinci ve ikinci Roma imparatorlarının hükümdarlık dönemine tarihlenir: Augustus (MÖ 27 ila MS 14 arasında hüküm sürdü) ve Tiberius (MS 14 ila MS 37 arasında hüküm sürdü); İsa'nın zamanından sonra. 

Resim 1/3

Arkeologlar, çocuğun ve köpeğin 2.000 yıllık cenazesini inceliyor,

Arkeologlar, çocuğun ve köpeğin 2.000 yıllık cenazesini inceliyor, (Resim kredisi: Denis Gliksman / Inrap)

Mezar yaklaşık 2.000 yıl öncesine dayanıyor.

Mezar yaklaşık 2.000 yıl öncesine dayanıyor. (Resim kredisi: Denis Gliksman / Inrap)

Yavru köpeğin kalıntıları pişmiş topraktan yapılmış yiyecek ve içecek kaplarının yanında bulundu.

Yavru köpeğin kalıntıları pişmiş topraktan yapılmış yiyecek ve içecek kaplarının yanında bulundu. (Resim kredisi: Denis Gliksman / Inrap)

Takılan tahta tabut küçüktü, sadece 2,6 fit (80 santimetre) uzunluğundaydı. Ahşabı uzun zaman önce çürümüş olsa da, arkeologlar bir zamanlar tabutu bir arada tutan süslemeli bir demir etiket ve çivi buldular. Arkeologlar, tabutun, köpek yavrusu ve birkaç pişmiş toprak kapların bulunduğu daha büyük bir çukura yerleştirildiğini söyledi.


Yeni yürümeye başlayan çocuğu her kim gömdüyse, pişmiş toprak kapları yiyecek ve içecekle doldurdu ve onları gencin tabutunun etrafına yerleştirdi. O zamanlar, cenaze ziyafetini bölmek, yaşayanlara porsiyonlar sunmak ve geri kalanını ölenlerle birlikte gömmek gelenekseldi. Arkeologlar, bu örnekte, mezarın yarım domuz ve porsiyon jambon (domuzun uyluğundan elde edilen et), domuz eti ve iki başsız tavuk içerdiğini söyledi. 

Ekip ayrıca minyatür vazolar ve yağları veya tıbbi ürünleri barındırabilecek iki cam kap buldu, ancak araştırmacılar eserler üzerinde kimyasal analizler yapana kadar emin olamayacaklarını söyledi.

Diğer mezar eşyaları arasında dekoratif bir bakır pim ve halka ve asa benzeri bir oyuncak olabilecek bükülmüş bir çubuğun yanında yaklaşık 12 inç çapında (30 cm) bir demir halka vardı. Çubuğun ucu, tabutun dışında ölen kişinin ayaklarına yerleştirilen yavru köpeğin bacakları arasında uzanıyordu. Diğer mezar eşyaları gibi, köpek tasması da dikkat çekiciydi - 15 bronz süs ve bir çan ile süslenmişti.


Arkeologlar, cenaze töreninde küçük ama "dokunaklı" bir keşif de içeriyordu: bir kabuğun içine yerleştirilmiş bir bebek dişi. Dişin merhumun kardeşine ait olabileceğini söylediler.

Arkeologlar, bölgedeki kazılara Şubat 2021'e kadar devam etmeyi planlıyor.

Orijinal olarak Live Science'ta yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder