3 Mart 2020 Salı

Yok olma tehlikesi içinde antik Yunan çoban köpeği






Yok olma tehlikesi içinde antik Yunan çoban köpeği




Ülkenin dağlık bölgelerinde çiftlik hayvanlarını korumak için yüzyıllardır yetiştirilen köpek olan Yunan Çoban şimdi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, uzmanlar uyarıyor.
Diğer köpeklerle kontrolsüz melezleşmenin artmasıyla birlikte hayvancılıktaki düşüş, Yunan Çobanının ayırt edici özelliklerini değiştirdi. Şu anda Yunanistan'da 3.000'den az saf Yunan Çoban köpeğinin kaldığı tahmin edilmektedir.
Çok gelişmiş bir görev duygusu ve sürü hayvanlarına ve bölgelerine karşı güçlü bir koruyucu içgüdüye sahip cesur, kararlı ve sadık çalışan köpekler olarak kabul edilirler. Bununla birlikte, bu bağımsız köpeklerin tutarlı eğitim ve akıllı rehberliğe ihtiyacı vardır.
Yunan Çoban, sağlam bir vücuda ve büyük fiziksel güce sahip, sadece sürüye rehberlik etmekle kalmayıp aynı zamanda fiziksel üstünlüğünü korurken bir düşmanla da savaşabilen orta ila büyük boy bir köpektir. Kafası büyük, geniş bir namluya sahip.
Cinsi kurtarmak amacıyla, Yunanistan'ın kuzeyinde bulunan “Arcturos” hayvan barınağı 1998'den beri Yunan Çoban Köpeği Yetiştirme Programını uygulamaktadır.
“Yunan Çoban Köpeği en eski ırklardan biridir ve hayatta kalmalıdır. Tüm Avrupa ülkelerinin ırklarını tanımayı başardıkları utanç verici ve Yunanistan'da biz tanımadık, ”diyor Arcturos iletişim sorumlusu Panos Stefanou.
Stefanou, uzmanların bir kayıt bile oluşturabilmelerini sağlayacak yeterli sayıda safkan köpeğin olmadığını belirtiyor.
Arcturos'a ek olarak, Yunan Çoban Dostları (http://www.ofep.gr) adlı bir organizasyon da cinsin iyileşmesine ve ikonik Yunan köpeği olarak hizmet etmeye devam etmesine yardımcı olmaya çalışıyor.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder