7 Şubat 2020 Cuma

ANTİK ÇAGLARDA SAÇ - SAKAL





ANTİK ÇAGLARDA SAÇ - SAKAL
ROMA UYGARLIĞI :
Genellikle kendilerini yunanlıdan ayırmak için traşlı gezerlerdi.Bir oğlanın ilk traşı hayatındaki ilk adımdı, sakallarını doğum gününde dini törenle keser ,özel bir kutuya koyup tanrılara sunardı.Gür sakal için yüzlerine zeytinyagı sürerlerdi.
Romada vücud bakımı ve güzellik işlerini kadın köleler yapardı
ama özerk çalışanlarda vardı,bunlara tonsor (berber )denirdi.Roma da kadın saçları Yunan etkisinde idi ,kadınlarda sarı saç özentisinden çeşitli bitki sularını saç rengini açmakta kullanır ve altın tozu sürerlerdi bunu Mezopotamya ve Mısırdada görüyoruz.
Kadınlar saç tokaları ,harika süsler taçlar kullanırdı gece ve gündüz için ayrı peruklar vardı.Erkeklerde düşük seviyeli halk saç sakal bırakırdı ..
Sezar da hergün sakallarını cımbızla aldırırdı 🙂
CERMEN KABİLELERİ:
Öyle bir sakal bırakırlardıki traşlı Romalılar hem korkar hemde hayran olurdu.Gençler düşmanı öldürmediği sürece asla saç sakal kesmeme sözü verirdi.Sonraları bu söz intikam yeminine dönüştü ve giderek hep sakallı kaldılar..
MEZOPOTAMYA :
Sümer ,Asur,Fenike hepsi sakala önem veriyor üst düzey erkekler uzun örgülü ve kına ile boyanan altın tozu ile pudralanan sakallar..Bazı krallar katipler bronz ustura ile traş ederlerdi örnek kral Gudea M.Ö 2140 sakalsızdır.
En önemlisi kıvrık yukarı dönük sakallar hiyerarşi göstergesi idi .Saçlarını senede bir belki yıkayan Mezopotamyalılarda meslekler farklı saç stilleri kullanırdı.
ANTİK YUNAN
Antik Yunan da sakal bilgelik erkeklik,güç demek.Sakallar sadece yas ta iken kesilir ve bir erkek öldüğünde sakalı kapıya asılır .Birinin sakalını kesmek büyük hakaret ve suç sayılıyor aynı zamanda sakalı kesien için utanç.
Antik Yunan agoralarında saç sakal kesimi yapan berberler aynı zamanda kentin dedikodu kaynagıydı.
Spartalılar savaştan kaçanların sakallarının yarısını korkaklıklarını göstermek için keserlerdi.
Ergen delikanlılar sakalı çıkıp uzayana kadar saçlarını kesmezdi.Yani antik Yunan sakalı severdi.
ANTİK MISIR :
Mısır Medeniyeti’nin ilk yıllarında erkekler uzun sakal ve saç bırakıyor.Aslında sonralarıda Mısır kıl sevmiyor ,kafalar hep traşlı ve peruk kullanıyorlar. Firavunlar’ın sakalları ise örülü oluyor ve altın tozu ile süsleniyor. Hanedanlık döneminde saçlarını ve sakallarını tıraş etmeye başlıyorlar. Varlıklı Mısırlılar kendileri tuttukları berbere her gün saçlarını kafaları parlayacak kadar tıraş ettiriyorlar. Tıraşlı olmamak düşük bir statüyü simgeliyor. Firavun öldüğünde bir berber ve onun favori tıraş bıçağı ile beraber gömülür. Böylece bir sonraki hayatında da tıraş olabiliyor. Mısırlılar saçtan kurtulsa da sakal yine de büyük bir önem taşıyor. Firavunlar sadece çenesinde sahte bir sakal takıyor. Bu sakala “Osird” yani yüce sakal deniyor. Eski Mısırda ne kadar uzun bir sakala sahipseniz o kadar güçlü bir erkek ve yüce olduğunuzu gösteriyor. Bu yüzden Firavunlar en uzun sakala sahip oluyorlar . Yaşarken sakalları her zaman düz duran Firavunların vefat ettiğinde sakallarının ucu yukarıya doğru bükülüyor bu da onların Osiris olduklarını yani ölüm ve bir sonraki hayatı simgeleyen bir tanrıya dönüştüklerini simgeliyor.Antik Mısırda tüm vücud kıllarının temizlenmesi kötü ruhların kıl aracılığı ile vücuda girecegine inanmalarındandır.
Derleme: Beste Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder