28 Şubat 2020 Cuma

İNSANLIK ONA ÇOK ŞEY BORÇLU. LOUİS PASTEUR. MİKROBİYOLOG VE KİMYAGER. (1822-1895 FRANSA) MİKROPLARIN DÜNYASI.


Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazıGörüntünün olası içeriği: 1 kişi

Görüntünün olası içeriği: köpekGörüntünün olası içeriği: köpek


Görüntünün olası içeriği: köpek

Kuduz mikrobu tarihi ile ilgili görsel sonucu

İNSANLIK ONA ÇOK ŞEY BORÇLU. LOUİS PASTEUR. MİKROBİYOLOG VE KİMYAGER.
(1822-1895 FRANSA)
MİKROPLARIN DÜNYASI.
Büyük Fransız kimyacı ve bakteriyolog Louis Pasteur onlara kafayı o kadar takmıştı ki, önüne konan her yemeği bir büyüteçle tetkik ederdi.
Aslında, bakterikerinizden sakınmaya çalışmanın hiç bir manası yoktur, çünkü onlar her an üstünüzde ve etrafınızdadır, hem de aklınızın alamayacağı sayılarda. Eğer sağlığınız yerindeyse ve hijyene ortalama düzeyde özen gösteriyorsanız, yaklaşık bir trilyon bakteri vücudunuzun semiz ocaklarında oluyor olacaktır. Derinizin her santimetresine yaklaşık yüzbin bakteri düşer. Onlar, cildinizden
her gün pul pul dökülen on milyar kadar hücreyi, her bir gözenek ve çatlağınuzdan dışarı sızan lezzetli yağları ve canlandırıcı mineralleri gövdeye indirmek için hazır bekler. Siz onlar için mükellef bir gıda kaynağısınız, sunduğunuz sıcaklık ve hareketlilik gibi konforlarda cabası. Hizmetleriniz için teşekkür niyetine, size "vücut kokusu" verirler.
Üstelik bunlar sadece derinizde yaşayan bakterilerdir. Bağırsak ve geniz yollarımızı tıka basa dolduran, tüylerinize ve kirpiklerinize tırmanan, gözlerinizin üstünde yüzen, diş minelerinize kuyular kazan daha trilyonlarca bakteri vardır. Sırf sindirim sistemimiz bile en az dört yüz türden, yüz trilyonu aşkın sayıda mikrop barındırır.
Kuduz Aşısına Giden yol.
Pastörize kelimesi onun adından gelir. İçtiğimiz sütün bozulmasını önlememizi o keşfetti. Süt 140 (fahrenheit) derece 30 dakika ısıtıldıktan sonra, hızlı bir şekilde soğutularak sterilize şişelere konur. Bu işleme Pastörizasyon diyoruz.
Küçük Joseph Maister kuduz bir köpek tarafından 19 yerinden ısırıldığunda, anne ve babası onu Paster'e getirir. Pasteur daha önce insan üzerinde hiç denememiş olan kuduz aşısını çocuğa uygulama konusunda çekinir. Doktorlar her iki durumda çocuğun zaten öleceğini söyliyerek onu ikna ederler ve aşı uygulanır. Çocuk üç ay içinde sağlığına kavuşur.
Pasteur kahraman ilan edilir. 1887 yılında Pasteur Ensitütüsünü kurar. İlk aşının yapıldığı çocuk büyüyünce onun Ensitütüsüne kapıcı olarak girer ve ölene kadar çalışarak ona olan minnet borcunu ödemiye çalışır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder