5 Şubat 2021 Cuma

Roma ' nın Antik Limanı Ostia

 




Roma ' nın Antik Limanı Ostia
Kendi isminin de söylediği gibi (ostiumdan, ′′ ağızdan ′′) Ostia antik kenti, varlığını Tiber ve denizin yakınlığına borçludur. Aslında 1557 yılının yıkık selinden önce nehir seyri şimdikinden çok farklıydı ve şehrin kuzey yakasıydı ama şimdi batıya kısa bir süre kaldı. Deniz bile eskiden bugünden daha yakındı.
Geleneklere göre Roma Kralı Anco Marzio, Tiber 'in ağzındaki tuzları sömürmek için MÖ 620 yılında Ostia' yı kurdu. Bugüne kadar bilinen en eski kalıntılar sonradan, ancak yirminci yüzyılın ikinci yarısı a. C.: bu, Roma yerleşimciler tarafından Tiber ve Lazial sahilinin ağzını savunmak için inşa edilen tuff bloklarında güçlendirilmiş bir kalıntıdır.
Roma ' nın Akdeniz üzerindeki baskınlığıyla (MÖ yüzyıl), Ostia, başkentin ana tüccar imporyumu olan nehir limanı olarak askeri işlevini kaybetti.
Cumhuriyet çağının sonunda, Ostia zaten yerleşim merkezine girişlerin açıldığı duvarlarla bağlı, geleneksel olarak Porta Romana, Porta Laurentina ve Porta Marina olarak bilinen refah bir alışveriş merkeziydi. Dışarda, Ostiense ve Laurentina sokaklarında, koloni sakinleri için nekropol genişletildi ve, antik plajın önünde, en zengin ve en güçlü karakterlerin mezar anıtı ortaya çıktı.
yüzyılda d. C., Ostia gittikçe daha florida ve popüler oldu (bazı tahminler yaklaşık 50.000 kişi) ve komşu Imperiali Limanları Claudio ve Traiano ile ilgili birçok ekonomik ve ticari aktiviteye ev sahipliği yaptı. Forumun düzenlenmesi ve terimlerin inşa edilmesi, horea (graner depoları), scholae (profesyonel dernek ofisleri), insulae (geniş kiralık evler) ve Capitolium (şehrin ana tapınağı).
Rd yy ' nın ortasından. C., pek çok ticari aktivite Porto 'ya taşındı ve edebi kaynaklardan öğreniyoruz ki, MS yüzyılın ortasında Ostia, terk edilmiş ve izole edilmiş görünüyordu, engellerle dolu nehrin navigasyonu ve Ostiense' in artık istikrarsız olduğunu
Kaynak:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder