17 Ağustos 2019 Cumartesi

Çeşitli Dinlerde Köpeklerin Önemi.



Köpekler insanlığın ilk ve en yaygın evcil hayvanlarıdır. Ayrıca kıtalardaki pek çok din ve kültürde kayda değer bir rol oynadılar. Ancak çok az insan köpeklerin çeşitli dinlerdeki öneminin farkında bile. Bu nedenle, hala, cehaletten dolayı, ne yazık ki, çok kötü olarak kabul edilirler. Ancak inançlarının aksine, bu köpeklerin bencillikleri, bencil olmayan sevgi ve bağlılık olarak kılık değiştirmiş, onlara yüksek dini bir kaide üzerindeki (çok hak edilmiş) yer kazandırmıştır. Üzücü bir şey, çoğumuz hakkında hiçbir fikrim yok. Bununla mücadele etmek için bu makaleyi yazdım.

Makalenin ne hakkında olduğuna kısa bir genel bakış.
Burada keşfedeceksiniz .. İnsanın en iyi arkadaşının tarihsel değeri, çeşitli kültürlerden yerli halklar arasında .. Sadece köpekleri koşulsuz sevgileri ve yaşamlarımıza katkıları için onurlandırmak için kutlanan ve hala kutlanan festivaller. başlarını çekti .. Köpekleri binekleri ve yandaşları olarak gören tanrılar .. Köpeklerin antik folklor ve sanattaki popülaritesi. Bunların rolü ve amacı, köpek mezarlarının ardındaki ideoloji ve mezarlarda insanların yanında bulunmaları (kazılar sırasında çok daha sonra keşfedildi). Köpeklerin elimizdeki ideal muamele için ayrıntılı talimatlar, farklı dini yazılar uyarınca.

     Köpeklerin gezegendeki dinlerdeki önemi:

Hinduizm'deki köpeklerin derinliği:

Bir köpek anlamına gelen Sanskritçe bir kelime olan “Shvan”, Vedik ve daha sonra Hindu mitolojilerinde referansları tekrarlamıştır. Eski Hindu dini sembolizmine gelince, köpekler her zaman Hindular'ın en önemli tanrısı ‘Lord Shiva’nın farklı biçimleriyle ilişkilendirilmiştir. Tanrıların (dişi) köpeği “Sarama”, ilk önce Hinduizm’in en eski metinlerinden biri olan Rig Veda’da ‘Indra’ya (cennetin tanrısı kralı) şeytanlar tarafından çalınan ilahi inekleri kurtarmak için yardım eder. Bütün köpeklerin annesi olduğu söylenir. “Vastospati” olarak adlandırılan Rig Veda'daki bir köpek, “Varuna” nın (okyanusların tanrısı) evini korur.

Köpek aynı zamanda “vahana” ya da Hindu Tanrıları ‘Bhairava’nın (tantrik bir tanrı, Şiva'nın bir tezahürü) ve (Khandoba’nın (Maharashtra’nın en popüler aile ilahı) olduğunu. Bir başka tanrı ‘Dattatreya’ (yoga efendisi) dört köpek ve bir inek ile çevrilidir. Bu, tüm Vedaları besleyen dört Veda ve dünya topraklarının bir sembolizmidir. “Yudhishthira” (Mahabharatalı) köpeğiyle cennete yaklaştı. Bu nedenle birçok Hindu arasında, köpeklere bakmanın / evlat edinmenin de cennete giden yolu açabileceği yönünde ortak bir inanç vardır. Köpekler ayrıca cennetin yanı sıra cennetin kapılarının koruyucuları olarak kabul edilir. ‘Yama’ (Hindu ölüm tanrısı) da meskenini koruyan dört köpeğe sahiptir.

The significance of dogs in Hinduism, portraying Hindu Gods with Dogs as mounts or companions.
             Lord ‘Khandoba’, ‘Bhairava’ ve ‘Dattatreya’ köpeklerle birlikte soldan sağa


Nepal'deki köpeklerin kutlanması:

Her yıl sonbaharda düşen ve sadece köpeklere adanan “kelimenin tam anlamıyla” köpek festivaline tercüme eden ”Kukur Tihar” olarak bilinen belirlenmiş bir festival var. Bu günde, tüm köpekler, evcil hayvanların ya da strayslerin onurlandırıldığını, kutlandığını ve eşsiz sadakat ve insan için koşulsuz sevgisi nedeniyle ibadet ettiğini söyledi. Onlar 'teekas' (alnındaki dini kırmızı işaretler) ve çiçek çelenkleriyle ve çeşitli lezzetli yemek servisleriyle şımartılıyor. Ünlüe bağlı olarak, köpeğin davranışları ev yapımı şekerlemeler, süt, yumurta, et veya yüksek kaliteli köpek maması içerir.
 
The significance of dogs in Nepalese festival 'Kukur Tihar'.

  Kukur Tihar'da çeşitli köpeklere tapılmaktadır.


Hıristiyanlıkta köpeklerin himayesi:

Katolik Kilisesi, Fransa'da 14. yüzyılın başlarında yaşayan "Köpeklerin Patron azizi" olarak bilinen "Saint Roch" u (Saint Rocco olarak da bilinir) tanır. Yardım çalışmaları yaparken vebaya yakalandığı ve ormana girerek ölmeyi beklediği söyleniyor. Orada, yaralarını yalayan ve ona yiyecek getiren bir köpekle arkadaş oldu ve iyileşmeyi başardı. 16 Ağustos'taki Aziz Roch'ın bayram günü Bolivya'da “tüm köpeklerin doğum günü” olarak kutlanıyor.

The significance of dogs in Christianity; Saint Roch, The Patron Saint Of Dogs, with his Dog

Aziz Roch, Köpeklerin Patron Aziz.

Mısır'daki köpeklerin sembolizmi:

Eski Mısırlılar genellikle kedilerle daha fazla ilişkilidir, ancak burada da köpeklerin kutsal bir rolü olduğu bulunmuştur. Ve dini ikonografide önemli bir sembol olarak düşünün. Köpekler ayrıca yeraltı tanrısı olan “Anubis” ile de ilişkilendirildi.

The significance of dogs in Egyptian religion as Anubis- the God of the underworld/death.
Anubis- yeraltı tanrısı / ölüm.

Yunan mitolojisindeki köpeklerin ağırlığı:
Eski Yunan dininde / kültüründe köpeklerin önemi sınırsızdır. Köpekler, Klasik dünyadaki "Hecate" (sihir tanrıçası) ile yakından ilişkiliydi. Köpekler, “Artemis” (avın tanrıçası ve tüm antik Yunan tanrılarının en saygınlarından biri olarak bilinir) ve “Ares” (Yunan savaş tanrısı) olarak kutsaldı.

The significance of dogs in Greece. Images of Greek gods with Dogs- Hecate, Ares and Artemis.

             Yunan tanrıları - Hekate, Ares ve Artemis (soldan sağa)

Cerberus, yeraltı dünyasının üç yüzlü bir bekçi köpeğiydi. ‘Laelaps’, avladığı şeyi asla yakalayamayan bir Yunan mitolojik köpeği idi. Ayrıca “Zeus” u bir tanrı olarak gelecekteki kralı olacak bir bebek olarak korumak için “Altın Tazı” olarak bilinen bir köpeğe de suçlandı.

Greek Dog gods-Laelaps (in chase), the Golden Hound and Cerberus (from top to bottom)

Laelaps (kovalamakta), Altın Tazı ve Cerberus (yukarıdan aşağıya)

Mezopotamya'daki köpeklerin kabulü:

Mezopotamya'da köpekler, eşler, koruyucular ve tanrıların şifacıları olarak büyük saygı görüyordu. Şifa tanrıçası "Gula", Mezopotamya panteonunun en popüler tanrılarından biri olan 'Inanna'da olduğu gibi her zaman bir köpekle tasvir edilmiştir. Köpekler, iyileşmenin yanı sıra "Gula" ile de ilişkilendirildi. Köpeğin yaralarını yalayarak kendini iyileştirdiği belirtildi. Bu yüzden tükürüğünün tıbbi bir özelliği olduğu kabul edildi (o zamandan beri modern zamanlarda kanıtlanmış bir inanç). "İnanna" / "İştar" durumunda köpekleri, arkadaşları ve koruyucuları olarak görülüyordu. Ve sık sık korumaya çağırıldığı için köpekleri de aynı ünü edindi. Elbette köpeklerin insanlarını korumak için doğal eğilimleri, elbette daha fazla inancı sağlamıştır.

Köpekler yalnızca birini yaşamda korumaz ve iyileştirmez, aynı zamanda dünyasal varlıklarından öbür dünyaya geçişte de yardımcı olurlar. Bu köpekler aynı zamanda, insanları kötü ruhlardan ve şeytanlardan koruyarak geçiş sürecinde insanlarına geçişinde yardımcı olacak şiddetli koruyucu olarak davranırlar. Ayrıca "Gula" tarikatında, köpek yeminlerde ilahiyat olarak kullanıldı! Bu tür bir eterik, Mezopotamya dininde köpeklerin önemi idi.
Gula the godess, invoked to cure illness along with her sacred animal, the Dog, portraying the significance of dogs in Mesopotamia.
Gula'yı betimleyen bir Babil tarot kartı, kutsal hayvanı, köpeği ile birlikte hastalığın tedavisi için çağrıda bulundu.

Muskalar, görüntüler, heykeller ve gravürler çeşitli nedenlerle düzenli olarak üretildi ve bunların çoğunda köpeklerin tasma taktıkları görüldü. O zaman, modern zamanlarda, bir köpeğin tasmasını takıp basit bir şekilde tasmasını takan kişinin basit eylemi, uygulamanın sadece bir tekrarıdır. Binlerce yıla dayanan başka bir zamana ve yere. Mevcut köpek tasması farklı malzemelerden yapılmış olsa da, temel tasarım değişmeden kalır.

“Ninisinna” tapınağının etrafındaki alanın kazılması sırasında 30'dan fazla köpek mezarının, sayısız köpek heykelinin ve çiziminin keşfedilmesi, köpeklerin dini ağırlıklarını daha da vurgular.

a few of the excavated dog sculptures in Mesopotamia
Yukarıda sözü edilen kazınmış köpek heykellerinden birkaçına bir bakış

Aztek dininde köpeklerin kutsallığı:

Köpekler, Orta Meksika’daki Aztek halkının dininde büyük bir dini ve sembolik öneme sahip. Böylece Meso-Amerikan folkloru ve mitinde güçlü bir yer işgal etmişlerdir. Bölge genelinde yaygın bir inanç, bir köpeğin yeni ölen, bir su kütlesi boyunca, öbür dünyada taşıdığı yönündedir.

“Xoloitzcuintli” veya kısaca “Xolo” Mesoamerica'dan tüysüz bir köpektir. Arkeolojik kanıtlar, Aztek Kızılderililerinin mezarlarında, ırkı 3500 yıldan eskilere dayanan kanıtlar buldu. Koruyucular ve koruyucular olarak kabul edilen yerli halklar, Xolo'nun evi davetsiz misafirlerin yanı sıra kötü ruhlardan koruyacağına inanıyordu. Antik çağlarda, Xolos genellikle feda edildi ve sonra yeraltı dünyasına yolculuklarında ruhu rehberlik etmek için sahipleri ile birlikte gömüldü.

Ayrıca bir Aztek ölüm tanrısı olan "Xolotl", köpeklerle ölüm arasındaki ilişkinin bir örneği olarak bir köpeğin başı ile tasvir edilmiştir.

The significance of dogs in Aztec religion, portrayed by Xolotl- the dog god of fire, lightning and death.
               Xolotl - köpek, ateş, yıldırım ve ölüm tanrısı.

Yahudilikte köpeklerin töreni:
Yahudi hukuku, Yahudilerin kendilerinden önce sahip oldukları köpekleri beslemesini gerektirir. Ve onları almadan önce onları beslemek için düzenlemeler yapın.

Bir başka ilginç gerçek: Yahudi yasasına göre, 13 yaşında bir Yahudi oğlan döndüğünde, davranışlarından sorumludur ve bir 'bar mitzvah' olur. “Bar mitzvah”, bu nedenle erkekler için yaşına göre ritüel bir Yahudi gelmesiyken, “Bat mitzvah” kızlar için ne denirse söylenir. Benzer şekilde bir 'Bark Mitzvah', bir köpeğin çağının geldiğine dair bir gözlem ve kutlamadır. Bazı Bark Mitzva'lar sırasında, köpekler bile Yahudi dini hizmetleri ve törenleri sırasında giyilen bir dua şal olan “uzunca” giyerler. Bir erkek köpek, dualar sırasında giyilen bir Yahudi takke olan bir “yarmulke” de giyer! Bu terim, en az 1958'den beri kullanılmakta ve 2000'lerin başında giderek daha popüler hale gelmiştir. Sonuç olarak, özel evcil hayvan dükkanları ve köpek fırınları artık özel Bark Mitzvah parti paketleri, iyilikler ve hediyeler sunuyor.
The significance of dogs in Judaism represented by a collage of Bark Mitzvah celebrations with decked up pups, cakes and gifts.
Kazıklanmış yavrular, kekler ve hediyelerle Bark Mitzvah kutlamalarından oluşan bir kolaj.

Filistinlerde köpeklerin kutsallığı:
Ashkelon kentindeki Filistinlerin arkeolojik kazılarında şehrin Pers İmparatorluğunun bir parçası olduğu zamanlardan kalma büyük bir köpek mezarlığı keşfedildi. Bu kazı 1986-1994 yılları arasında yapıldı, bu sırada ekibin 1.300'den fazla köpeğin iskelet kalıntılarını ortaya çıkardığı! Bu nedenle, köpeklerin kutsal bir rolü olduğu düşünülmektedir.
Dog burials excavated at Ashkelon

Aşkelon'da kazılan köpek mezarları


Köpeklerin benzersiz önemi (Parsees dini) - Zerdüştlük:

Hayvanat bahçeciliğinde köpek, beslenmesi ve dikkat edilmesi gereken, özellikle faydalı, temiz ve doğru bir yaratık olarak kabul edilir. Köpek, evde gerçekleştirdiği işe yaradığı için övülüyor. Ancak aynı zamanda özel manevi erdemlere sahip olduğu görülmektedir. Bir köpeğin bakışlarının 'daevas'ları (şeytanları) uzaklaştırmak için temizleyici olduğu düşünülmektedir. Ayrıca öbür dünyayla özel bir bağlantıya sahip olduğuna inanılıyor: Cennete giden Chinwad Köprüsü'nün Zerdüştçe kutsal yazıdaki köpekler tarafından korunduğu söyleniyor. Ve köpekler geleneksel olarak ölülerin anısına beslenirler.
Quotes from the Vendidad- the Zoroastrian holy book, suggesting the significance of dogs in Zoroastrianism.


Vendidad'dan alıntılar - Zerdüştler kutsal kitabı

Köpeklerle ilgili kutsal kitaplarına göre görevleri, cezaları ve günahları:
“Ehtiram-i sag”, “köpeğe saygı”, İran Zerdüştleri köylüleri arasında ortak bir mahkumiyet veya emirdir. Köpeklerin uygun şekilde tedavi edilmesine yönelik ayrıntılı reçeteler ‘Vendidad’da (Zoroastri kutsal kutsal kitabı‘ Avesta’nın bir alt bölümü) bulunur. Özellikle bir köpeğe verilen zarar için sert cezaların verildiği 13, 14 ve 15. bölümlerde. Ve inananların, hem yerli hem de başıboş olan köpeklere çeşitli şekillerde yardımcı olmaları gerekir. Ayrıca sık sık, bir köpeğe yardım veya zarar, insana yardım ve zararla eşittir. Bir köpeğin (bir çoban köpeği veya bir ev köpeği veya bir ‘Vohunazga’nın (yani başıboş bir köpeği veya eğitimli bir köpeğin) öldürülmesinin öbür dünyada lanetlenebileceği düşünülmektedir.

Ev sahibinin, evinin yakınında bulunan hamile bir köpeğe bakması gerekir. En azından köpek yavruları doğana kadar (ve bazı durumlarda köpek yavruları kendilerine bakacak yaşta, yani altı ay). Eğer ev sahibi köpeğe yardım etmezse ve köpek yavruları sonuçta zarar görürlerse, “kasıtlı cinayetten ceza ödeyecektir”. Çünkü “Ahura Mazda” nın oğlu Atar (Ateş), bir kadının üzerinde olduğu gibi (hamile bir köpeğin üstünde) de izliyor ”.

Aynı zamanda, bir erkek bir köpeğe çok sert kemikleri vererek ve boğazına sıkışıp sıkarak zarar vermesi de büyük bir günahtır. Ya da çok sıcak olan yiyecekler, böylece boğazını yakar. Bir köpeğe kötü yemek vermek, bir insana kötü yemek sunmak kadar kötüdür. İnananların zarar görmüş bir köpeğe bakmaları gerekir. Ve onu, "sadık biri için yapacağı gibi" iyileştirmeye çalışın.

BOMBAY KÖPEK LİSESİ:

1832'de Hindistan'da İngilizlerin idare ettiği sulh hakimi, Mumbai’nin başıboş köpek nüfusunu kontrol altına almak için önlemler almaya karar verdi. Onlara göre, şehir yetkililer tarafından rahatsız edici görülen “Pariah köpekleri” ile doluydu.

Ancak bu insanlık dışı köpeğin toparlanma politikasına karşı kısa sürede bir tepki geldi. Parsee topluluğu, katliamların bir Parsee kutsal gününe denk gelmesi nedeniyle, özellikle rahatsızlık vericiydi. İnançları / dinleri aynı zamanda yüksek dini öneme sahip köpekleri de takdir ediyor. Dolayısıyla, hakimin çabalarına karşı protesto gösterileri başladı.

Tanınmış vatandaşların saygınlığı, köpeklerin öldürülmemesini, ele geçirilmesini ve başka yerlerde serbest bırakılmasını istedi. Başlarında Sir Jamsetjee Jeejeebhoy, muazzam bir şehir babası olan Baronet vardı. Parsee topluluğundakilerin çoğu işlerini kapattı ve kentte ekonomik kaosa neden oldu. Şehrin günlük aktivitelerinin çoğunu felç eden Hindular, Müslümanlar ve Jainler topluluğu ile birlikte alt sınıf Ayrıştırmalar greve gitti.

O zaman, İngiliz hükümetinin, Parsee liderleriyle şehre düzen vermek amacıyla pazarlık etmeye başlamaktan başka seçeneği yoktu. Daha sonra, görüşte başıboş köpekleri avlamak yerine, hakimin yerine bu köpekleri şehir dışına yerleştirmeye çalışacağı kararlaştırıldı. Ayrıca, tutuklu protestocuların serbest bırakılmasını da kabul etti.

A sketch, stamp and statue of Sir Jamsetjee Jeejeebhoy, the leader behind the one of a kind 'Bombay Dog Riot'.
Bir tür "Bombay Dog Riot" un arkasındaki lider olan Sir Jamsetjee Jeejeebhoy'un eskiz, pul ve heykeli.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder