23 Ağustos 2019 Cuma

Hindu Mitolojisinde Köpeklerin Önemi!

TumPicMonkey Collage
Köpekler, birçok Vedik ayette “Shvan” olarak anılır ve Hindu mitolojisinde derin bir anlamı vardır. Sikkim ve Kuzey Bengal’in bazı bölgelerinde ibadet edilmekten hemen sonra köpekler Kalabhairava gibi korkunç tanrıların bağları olmuştur. Ayrıca cennetin yanı sıra cennetin kapılarının koruyucuları olarak kabul edilirler. Eski Hindu dini sembolizmine gelince, köpekler her zaman farklı Lord Shiva biçimleriyle, ıssızlık tanrısı ve sonsuz münzevilerle ilişkilendirilmiştir. Lord Duttatreya ayrıca dört Veda'yı sembolize eden dört köpekle de ilişkilendirilir.

Sarama, bütün köpeklerin annesi olarak adlandırılan dişi köpek ve Lord Indra'nın çalınan ilahi ineklerini almasına yardım eden Tanrıların köpeğidir. Bazı eski inançlara göre, kara köpeklerin de korkunç tanrı Bhairava'nın yeniden doğuşunun olduğu söyleniyor. Mahabharata'da bulunan Yudhistir, cezaları boyunca onları takip eden köpeğe cennette bir yer verilmesini istedi. Bu köpek, en yaşlı Pandava Yudhistir'in doğruluğunu test etmek için bu formu alan Yama idi.

Hindu ölüm tanrısı Yama'nın, dört gözünü dört bir yanından koruyan köpeği var. Birçok durumda, ölüm törenleri sırasında köpeklere yiyecek teklifleri yapılır. Köpekler ağ dünyası ile Dünyadaki varlıklar arasında bir bağlantı olarak kabul edilir. Astrolojiye göre, Rahu ve Shani gezegeninin olumsuz etkilerinden muzdarip insanlar, siyah köpekleri beslerken biraz soluk bulabilirler. Vedalar ve Hinduizm boyunca, çeşitli hayvanlar ya tanrılar biçimini alarak ya da vahanları ya da bağları olarak rol oynadılar.

Hindular arasında Hindistan'da köpeklerle ilgili bazı inançlar ve batıl inançlar da var. Hindistan'da burçlarında güçlü bir Mars'ı olan birkaç kız köpeklerle evlidir. Bu kulağa gelebilir gibi şaşırtıcı, köpekler ile ilgili tüm bu batıl inançları takip eden birkaç kişi hala var. Omenlere inanan insanlar için, kemik taşıyan bir köpeği gören birinin ağzının iyi bir aldatma olduğu söylenir. Eğer evcil köpeğiniz siz dışarı çıkarken hapşırırsa, iyi bir alâmet sayılır. Bunlar Hinduizm'deki köpeklerle ilgili sadece birkaç batıl inanç ve inançtır.

Lord Duttatreya'nın yaşadığı Maharashtra'daki kutsal Gandgapur tapınağında köpeklerin tapınağa girmeleri ve tapınakta yaşamaları yasaklanmamıştır. Köpekler bölgeseldir; Hinduizm'deki köpeklerle ilgili olan alegori, duygulara veya maddelere ilişkin bölgesel davranışa meydan okumaktır. Köpekler gibi insanlar da duygusal ve maddi sınırlarını korurlar. Köpeklerin bu yönünün anlaşılması, kendi davranış eksikliklerimizin içine derin içgörüler verebilir. Başlangıçta kurtlardan evrimleşmiş olan köpekler, kurtlara benzer bir DNA'ya sahiptir. Bununla birlikte, Hinduizm'deki önemi hiçbir zaman kaybolmaz. Tihar, köpeklere sadakat ve korumaları için şükranların bir parçası olarak Diwali döneminde Nepal'de kutlanan bir köpek festivalidir.

Alman Çoban Köpeği gibi insanların eskiden beri insanların hayatlarında sahip oldukları önemi göstermeye devam ediyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder