25 Ekim 2019 Cuma

Antik Çağ'da kullanılan en korkunç işkence aletlerinden pirinç boğa

Fotoğraf açıklaması yok.

Antik Çağ'da kullanılan en korkunç işkence aletlerinden pirinç boğa Sicilyada bulunan Agrigentum şehrinin tiran hükümdarı Phalaris tarafından kullanıldığı bilinir. Atinalı Perillos’un icat ettiği bu aygıt yandan kapılı içi boş bronz bir boğa heykeli idi. Ölüm cezasına çarptırılan mahkumların cezalarının infazı için kullanılıyordu. Uygulaması ise oldukça korkunçtu; mahkum boğanın içine konur ve altında ateş yakılırdı böylece boğa kızgınlaştıkça kurbanda içinde yanarak ve maalesef böğüre böğüre can verirdi. aygıt boğa heykelinde bulunan ağız kısmındaki ve delik yoluyla dumanı tütsü şeklinde dışarı veriyordu. bir başka özelliği de boğanın kafasında kurbanın çığlıklarını boğa böğürmesine çeviren tüplerden ve tapalardan oluşan bir mekanizma olmasıydı.
Perillos mekanizmasını tanıttığında bu özelliği sergilemek adına içeri kendi girmeyi teklif eder bunun üzerine acımasız Phalaris ise kapının kilitlenmesini ve altında bir ateş yakılmasını emreder. Gerçekten de Perillos’un çığlıkları boğa böğürtüsüne dönüşür ve hiç olmazsa çok geç olmadan Perillos dışarı çıkartılır. Fakat yine de icadı için ödüllendirilmek yerine bir tepeden atılarak öldürülür.
Kaderin cilvesine bakın ki yaklaşık 20 sene sonra Phalaris devrildiğinde onu öldüren tam da bu boğa olacaktır. Kalabalık bir grup Phalaris’i Perillos’un boğasnının içine atıp diri diri ölüme terkedecekti.
Bu ceza yöntemi Romalılar döneminde Hristiyanları cezalandırmak içinde yoğun olarak kullanıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder