4 Ekim 2019 Cuma

Arkeolojik Bulgularda En İlginç 8 Evcil Köpek Tasviri



Köpek dostlarımız, binlerce yıl önce insanlarla yakın ilişki kurduğundan beri, dikkat çekici eserlerin ve sanat eserlerinin merkezinde yer aldı.
Molosser olarak bilinen korkutucu köpekler, (Mastiff ve St. Bernard gibi modern ırkların ataları), şu anda Irak’ta bulunan, Ninova sarayındaki 7. yüzyıl Asur kabartmasında aslan avlarken gösteriliyor.
Hızlı, Kaplan, Dişi kurt… Antik Romalı yazar Columella’ya göre, bunlar 2000 yıl önce bir köpek için çok iyi isimlerdi. İdeal köpek isimleri çok kısa olmamalı, “ama çok uzun da olmamalı, böylece her bir köpek çağrıldığında daha kolay itaat etmesi” gerekiyor.” diyor.
Ancak, Romalıların köpek dostları ilgili düşüncelerini tartışmasından binlerce yıl önce köpekler zaten dünyanın çeşitli yerlerinde insanlarla yakın bir ilişki kurmuşlardı.
Araştırmacılar hala köpeklerin ne zaman ve nerede evcilleştirildiğini tam olarak belirlemeye çalışıyor. Ancak, 12.000 yıl önce köpeklerin taş sığınaklarda tasvir edildiğini ve insanların kollarında gömüldüklerini biliyoruz.
Tüm antik kültürler Romalılar gibi köpekler hakkındaki düşüncelerini bize ulaştıramamış olsa da, köpeklerle ilişkileri yarattıkları sanatta ve arkeologların keşfetmesi için geride bıraktıkları nesnelerde görmek mümkün.
1- Libya’daki Akakus dağlarında, insanlarla birlikte antilop avındaki köpek sürüsünü gösteren 12.000 yıllık kaya resimleri
2- Ortaçağ’dan itibaren sahipleri tarafından oldukça değer verilen av köpeklerinden biri olan Salukiler, 16. yüzyıla ait bu Pers minyatüründe resmedilmiş
3- Yaklaşık 2.000 yıl önce batı Meksika’da yapılan bu uluyan köpek, bölgenin Kolomb Öncesi döneminden tüysüz bir cinsi betimliyor olabilir
4- Bir Pompeii evinin girişindeki bu ünlü mozaikte “Dikkat Köpek Var” anlamında kullanılan “Cave Canem” yazıyor ve Vezüv Yanardağı’nın 79 yılındaki patlamasıyla günümüze kadar korundu.
5- Molosser olarak bilinen korkutucu köpekler, (Mastiff ve St. Bernard gibi modern ırkların ataları), şu anda Irak’ta bulunan, Ninova sarayındaki 7. yüzyıl Asur kabartmasında aslan avlarken gösteriliyor.
6- Antik Mısır’ın mumyalama ve öbür dünya tanrısı köpek kafalı Anubis’in, Ölüler Kitabı’ndan bir sahnesi.
7- Han Hanedanlığı’na ait bu sırlı seramik köpek (M.Ö. 25 – M.S. 220), Antik Çin’deki iki önemli melez köpek ırkını temsil ediyor olabilir: Çov çov ya da shar-pei.
8- Bu mezar stelinde M.Ö. 360’lardan kalma bir genç avcı, sadık köpek arkadaşı ile tasvir edilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder