Stonehenge yakınlarında bulunan köpek dişi.
F: Buckingham Üniversitesi/PA
Bulunan Köpek Dişi
Stonehenge Bölgesinin
Önceden de Özel Olduğunu
Gösteriyor
İngiltere’deki ünlü Stonhenge’in yakınlarında bulunan bir köpeğe ait diş, o dönemlerde de insan ve köpek ilişkisinin yakın olduğunu ve beraber uzun mesafeler gittiklerini gösteriyor.
Bulunan köpek dişi, aynı zamanda York’tan Wiltshire’a kadar 400 kilometrelik bir mesafeyi kapsayan, Britanya’nın bilinen en eski gezisini ortaya çıkarmış oldu. Dişin ait olduğu Alsas tipi evcil köpeğin, sahibiyle birlikte 400 kilometre yolculuk ettiği düşünülüyor.
Arkeolog David Jacques, insanların 7000 yıl önce bu kadar uzun mesafeler katettiğinin bilinmediğini söylüyor. Araştırma ekibi artık 4,000 yıllık bir dönem boyunca, MÖ. 7900’den MÖ. 4000 yılına kadar, insanların Stonehenge bölgesini ziyaret ettiğini düşünüyor.
Bulunan dişin şekli ve boyutu, bu köpeğin evcil olduğunu gösteriyor. Yapılan keşif aynı zamanda Stonehenge inşa edilmeden 2000 yıl önce, insanların bu bölgeyi gezdiğini gösteriyor.
Stonehenge inşa edilmeden önce de bu bölge ritüel alanıydı
Jacques; “Bu köpek ve bir grup insan, bu bölgeye çok uzak bir yerden gelmişlerdi. Bu keşif, anıtsal taş çember Stonehenge inşa edilmeden önce de buranın önemli bir yer olduğunu gösteriyor.” diyor.
Jacques; “Bu gibi keşifler, ritüel bir alanın yaratılmasına ve Stonehenge’in önceden düşünülenden daha özel bir yer olduğuna dair yepyeni bir anlayış sunuyor.”
Köpek dişinin yanında bulunan kemikler, köpeğin somon, alabalık, turna, yaban domuzu ve geyik gibi yiyeceklerle beslendiğini gösteriyor.
Durham Üniversitesi araştırmacıları, bulunan dişin yaşını tespit edebilmek için karbon tarihlendirmesi yaptı ve diş minesine izotop analizi yaptı.
Köpeğin York bölgesinde doğduğunu bildiklerini söyleyen Jacques, “Yavruyken bu bölgeden su içiyordu, daha sonra 400 kilometrelik bir yolculuğa çıktı ve Blick Mead’teki insanlar ne yiyorsa o da onu yedi.”
BBC, The Guardian
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder