19 Eylül 2019 Perşembe

Köpek Parthenope'nin Mezar Steli / Grave Steel of Dog Parthenope


OĞUZ TOPOĞLU : köpek parthenope'nin mezar steli istanbul arkeoloj...

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın sonlarında ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından İmparatorluk Müzesi olarak kurulmuştur ve 13 Haziran 1891 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Müzenin koleksiyonunda, Balkanlar'dan Afrika'ya, Anadolu ve Mezopotamya'dan Arap Yarımadası'na ve Afganistan'a kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan medeniyetlere ait eserler bulunmaktadır.

Burada sergilenen kıymetli bulgular arasında Can Dostu olarak bizlerin çok ilgisini çekecek bir mezar taşı bulunmakta.
Metelin'de 1880 yılının sonbaharında bir değirmenin mahzenininde kazı yapan işçiler tarfından bulunan Roma dönemine ait bu mezar taşında, Anexeos isimli bir gencin sevgili köpeği Parthenope* anısına mezarına diktirdiği üstünde kabartma köpek resminin bulunduğu dokunaklı bir yazıt bulunmaktadır:

"Birlikte oynadığı köpek Parthenope'yi sahibi gömdü, Bu mutluluğun teşekkürü olarak, (Karşılıklı) sevginin ödülü vardır, örneğin bu köpek için olduğu gibi:
Sahibimin dostu olup bu mezarı hakettm:
Buna bakarak, hem seni hayattayken sevmeye hazır, hem de (ölünce) naaşına özen gösterecek faydalı bir dost bul"

O dönem insanlarının hayvanları için yaptırdıkları bu ve benzeri mezar kitabelerine sıklıkla rastlanır. Eski Mısır Medeniyetinde'de tanrı olarak da taptıkları mumyalanmış kedileri özenle gömdükleri bilinmektedir.

Ne acıdır ki günümüzde, özellikle ülkemizde bizler çoğu zaman can dostlarımızı uğurlarken gömebileceğimiz uygun alanları bulmakta bile oldukça zorlanırız. Bırakın gömecek yer bulabilmeyi, yaşarlarken bile huzur vermez toplumumuz, hem evlerimizi paylaşan evlatlarımıza, hem de sokakta yaşam savaşı veren Can'larımıza. Binlerce yıl geçmesine rağmen insanların gerçek dostluğu, sevgiyi hala öğrenememiş olduğunu, tabiatı, hayvanları ve hatta birbirlerini yok etmeye devam ettiklerini yaşayan bizler için Anexeos'un sevgili köpeğine vefası toplumumuza bir ders olmalı...

Bu konuyu araştırırken dikkatimizi çeken başka bir husus da bu dokunaklı mezar taşı hakkında Türkçe dilinde arama yaptığınızda hiç bir bulguya rastlayamamak oldu. Oysa ülkemizi ve Arkeoloj Müzesini ziyaret eden bir çok yabancı turist İstanbul anılarında müzede sergilenen ünlü İskender Lahdi ile birlikte bu mezar taşından da söz etmekte ve müzeden çektikleri resmini eklemektedirler.

*Parthenope - Sirenlerden biri Odyseus'u büyülü sesiyle etkisi altına alamadığından kendini denize attı. Dalgalar bu deniz kızının naaşını İtalya kıyılarına attılar. Naaşının gömüldüğü yerde Napoli şehri kuruldu.

=================================================

İstanbul Archaeology Museum was founded by decree as the Imperial Museum in 1891. It was the first museum to feature Turkish art. The first curator and founder of the museum was Osman Hamdi Bey. The museum has a large collection of Turkish, Hellenistic and Roman artifacts & has exhibitions of beautiful sarcophagi, grave stones and artefacts from Greek, Hittite and other Anatolian civilisations, exhibitions from Egypt, Cyprus, Troy, the Byzantine Empire, and so on.
There are many grand and beautiful sarcophagi, but also more touching and personal monuments to the dead.
This special one grave stele caught our attention as Animal Lovers, a touching tribute of a youth named Anexeos to the memory of his beloved dog Parthenope*. On the stone which was found by workmen digging the cellar of a mill in the autumn of 1880, figure of the dog in bas-relief is cut upon the stone above this inscriptions.
It reads,
'His owner has buried the dog Parthenope, that he played with, in gratitude for this happiness (Mutual) love is rewarding, like the one for this dog:
Having been a friend to my owner, I have deserved this grave:
Looking at this, find yourself a worthy friend who is both, ready to love you while you are still alive and also will care for your body (when you die).'"

Many visitors to İstanbul & the museum mention this grave steel in their blogs. This tribute caught many eyes besides the magnificent exhibitions like the famous Alexander Sarcoph.
We wish & hope that this loving & loyal epitaph will set an example to humankind who are still continuing to destroy their own habitat & killing all animals around them!!!

*Parthenope: The name of a siren who, in desperation at not seducing Ulysses with her voice, threw herself into the sea and died. Her body washed up on the shores of Naples; the Italian city, therefore, is sometimes referred to by the name of the lost siren.
Köpek Parthenope'nin Mezar Steli
Mermer
Kastro, Metelin Adası
"Birlikte oynadığı köpek Parthenope'yi sahibi gömdü, Bu mutluluğun teşekkürü olarak, (Karşılıklı) sevginin ödülü vardır, örneğin bu köpek için olduğu gibi:
Sahibimin dostu olup bu mezarı hakettm:
Buna bakarak, hem seni hayattayken sevmeye hazır, hem de (ölünce) naaşına özen gösterecek faydalı bir dost bul"

Grave Steel of Dog Parthenope
"Marble
Castro, Metelic Island
'His owner has buried the dog Parthenope, that he played with, in gratitude for this happiness (Mutual) love is rewarding, like the one for this dog:
Having been a friend to my owner, I have deserved this grave:
Looking at this, find yourself a worthy friend who is both, ready to love you while you are still alive and also will care for your body (when you die).'"Köpek Parthenope'nin Mezar Steli Mermer Kastro, Metelin Adası "Birlikte oynadığı köpek Parthenope'yi sahibi gömdü, Bu mutluluğun teşekkürü olarak, (Karşılıklı) sevginin ödülü vardır, örneğin bu köpek için olduğu gibi: Sahibimin dostu olup bu mezarı hakettm: Buna bakarak, hem seni hayattayken sevmeye hazır, hem de (ölünce) naaşına özen gösterecek faydalı bir dost bul" Grave Steel of Dog Parthenope "Marble Castro, Metelic Island 'His owner has buried the dog Parthenope, that he played with, in gratitude for this happiness (Mutual) love is rewarding, like the one for this dog: Having been a friend to my owner, I have deserved this grave: Looking at this, find yourself a worthy friend who is both, ready to love you while you are still alive and also will care for your body (when you die).'"İstanbul Arkeoloji Müzesi 
İstanbul Archaeology Museumİstanbul Arkeoloji Müzesi İstanbul Archaeology MuseumReport on the Investigations at Assos, 1881 Yazar: Joseph Thatcher Clarke,W. C. Lawton,J. S. DillerReport on the Investigations at Assos, 1881 Yazar: Joseph Thatcher Clarke,W. C. Lawton,J. S. Dillerhttp://peterspilgrimage.blogspot.com/2010/05/istanbul.htmlhttp://peterspilgrimage.blogspot.com/2010/05/istanbul.htmlhttp://www.flickr.com/photos/eob/4224176267/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder