27 Eylül 2019 Cuma

FAUN | ROMA MİTOLOJİSİ | YARI İNSAN YARI KEÇİ | ROMA MİTOLOJİSİ YARATIKLARI


                               
                                                         

                            Faun - Karuna


FAUN | ROMA MİTOLOJİSİ | YARI İNSAN YARI KEÇİ | ROMA MİTOLOJİSİ YARATIKLARI


FAUN NEDİR / KİMDİR?

Faunlar hem insan hem de keçi özelliklerine sahip efsanevi yaratıklardır. Orman, müzik ve güzel kadınlara duydukları sevgi ile ün salmışlardır. Ormanlık alanlarda yaşamlarını sürdürdükleri için genellikle burada karşılaştıkları insanları etkilemektedirler.

FİZİKSEL TANIMLARI

Faunlar tuhaf, kimerik bir ırktır: yarı keçi, yarı insan. Boynuzları, kıllı bacakları, toynakları ve seğirmeli kuyruğu ile, kulağa çok güzel bir karakter gibi gelmeyebilirler, ancak kendilerine has inkar edilemez çekicilikleri vardır. Sivri uçlu kulakları ve yünlü buklelerle dolu bir başlığıyla, parlak gözler ve çılgınca bir gülümsemeyle birleştiren yüzlerini sevmeden yapamazsınız.
Belinin altında, onları çok çevik dansçılar yapan iki keçi ayağı var. Özellikle giysilere düşkün olmadıkları halde, özellikle kendi efsanevi partilerinden birinden önce, kendilerini ormanlık alanlarda bulunan taç yaprakları ve meyvelerle süslemeyi severler.

ÖZEL YETENEKLERİ

Faunlar neşeli yaratıklardır ve başkalarının kalbini aydınlatmak için bir yetenekleri vardır. Bir grup Faun tarafından rahatsız edilmek üzereyseniz, kaçamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Küçük yaratıklar dansları, şakaları ve lezzetli yemekleriyle sizi festivallerine çekecekler.
Elbette en çok flüt çalmalarıyla tanınırlar. Sadece küçük bir tahta flüt ile, sizi harika melodilerle hipnotize edebilirler. Neredeyse hiç kimse bir Faun’a flüt çalarken karşı koyamaz ve gerçekte, flütlerinin gücü bazılarını dünyanın sonuna kadar etkisi altına alarak, harekete geçirmiş, gezginleri ormana sürüklemiş.

İLGİLİ KARAKTERLER

Yunan kültüründe Faunlar, çobanların tanrısı, dağ çukurları, çayırlıklar, ormanlık korular, doğurganlık ve rustik müzik ile ilişkilendirilirdi. Pan’ın evlilik törenine katılırlar ve yardıma ihtiyacı olduğunda hizmetkarları olarak hareket ederlerdi. Buna karşılık Pan, ticari markası olan müzik aleti pan-flütü onlara hediye olarak verdi. Birçok Yunan tanrısı gibi Pan, sonunda Faunus adlı yeni bir isim altında Roma kültürüne teslim edildi.
Fauniler ve satirler genellikle şaşırtırlar çünkü görünüş ve kişilik bakımından bazı çarpıcı benzerlikleri vardır. Ancak, onlar ayrı yaratıklar. Satirler, hasat tanrısı, şarapçılık ve mutluluk(!) tanrısı Dionysos‘un takipçileridir. Faunlar gibi, müziği, kadınları ve partileri severler, ama onlar yürekli kuzenlerinden çok daha az masumlar. Satirler kurnaz yaratıklardır ve ne pahasına olursa olsun eğlenmeye eğilimli olduklarından tam anlamıyla yıkıcı olabilirler. Ayrıca ormanlık alanlarda yaşayan kuzenlerine kıyasla fiziksel olarak daha az çekicidirler. Yüzleri daha az insandır ve alt bedenleri daha gösterişsiz, tüylü bir keçiden çok at veya eşek gibi görünmektedirler.
( Dionysos – Yunan Mitolojisi – Şarapla Özdeşleşmiş Bir Tanrı )
YUNAN VE ROMA MİTOLOJİSİNDE FAUN
Faunlar hem Yunan hem de Roma mitolojisinde popüler karakterlerdir. Tanrıların en büyük partilerini betimleyen antik metinlerde ve sık sık perileri takip eden aşıkların cesaretinde bahsedilir. Örneğin, insanlara Yunanistan’a şanlı bir yürüyüş yapmadan önce üzüm bağları yetiştirmeyi öğreten dünyaya dolaşan yarı tanrı Bacchus’un yürüyüşünü takip ediyorlar ve Vertumnus ve Pomona efsanesinde Vertumnus’a karşı yarışıyorlar.
Helenistik dönem boyunca, efsanevi eğlenceli partileri konu alan heykeller için popüler modeller haline geldi. Bu heykellerin bazılarında, flüt veya güzel kadınları olan, Romalı genç erkekler gibi görünen, keçi benzeri özelliklerin olmadığı tasvir edildi. Bu heykellerin en ünlüsü, uzun bir partiden sonra yorgun, genç ve yakışıklı bir adamı gösteren Barberini Faun’dur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder