5 Aralık 2019 Perşembe

Geyik Avı Mozaiği, (MÖ). 4. yy sonları. (Orta Makedonya, Yunanistan)



Fotoğraf açıklaması yok.


Geyik Avı Mozaiği, (MÖ). 4. yy sonları.
(Orta Makedonya, Yunanistan)

Geyik Avı Mozaiği, Çok az sayıda işi ve hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz bir Antik Yunan sanatçısı olan Gnosis'in imzasını taşıyor.

Soldaki figürün Hephaestus veya Hephaestion, Sağdaki figürün ise muhtemelen Büyük İskender olduğu düşünülmektedir. Tasvir edilen köpeğin ise Büyük İskender’in en sevdiği köpeği olan Peritas olduğu düşünülmekte.

Yunan Mitolojisi’nde geyik Artemis ile ilişkilidir.
Mit’e göre, Aktaion Thebai’li bir avcıdır. Artemis’ten avcılıkta daha üstün olduğundan bahsedermiş (#Hubris).
Bir gün tanrıçayı bir derede çıplak bir halde yıkanırken görmüş ve ona sahip olmaya yeltenmiş. Artemis Aktaion’u bir geyiğe dönüştürmüş ve avcı Aktaion kendi köpekleri tarafından orada parçalarına ayrılmış. Sanatçının bu eserinde, Aktaeon’un Artemis’i avladığını düşünürken, kendi köpekleri tarafından yok edilmesi ve Persler’in Hellenler'e karşı olan istilalarından sonra, Büyük İskender tarafından ortadan kaldırılmış olması ile ilgili bir alegori oluşturduğu düşünülüyor. Bu Eser, Büyük İskender'in doğum yeri olan Pella şehrindeki, Pella Müzesi’nde sergileniyor.

-

The Stag Hunt mosaic (c. 300 BCE) in Pella, the capital of the Macedonian Kingdom. It bears the signature of the Ancient Greek artist Gnosis, of whom very little is known. It is now located in the Archaeological Museum of Pella, Central Macedonia, Greece.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder