Yunanistan’da Bronz Çağ Kraliyet Mezarları Bulundu
Arkeologlar, Yunanistan’da 3.000 yıldan daha eskiye dayanan, mücevherler ve eserler içeren iki kraliyet mezarı keşfetti.
Buluntular arasında arpa demetleri ile çevrili boğaları tasvir eden bir altın yüzük ve Mısır tanrıçasını tasvir eden bir kolye yer alıyor.
Araştırmacılar, bu keşfin erken Miken ticareti ve kültürü hakkında yeni ipuçları sağlayacağını söylüyorlar.
Mezarlar, Yunanistan’ın güneyindeki Peloponez bölgesinde, Bronz Çağı sarayı Pylos’a yakın bir noktada bulundu. Bu nokta, aynı zamanda şehrin erken bir yöneticisi olduğuna inanılan ve 2015 yılında keşfedilen önemli bir mezardan çok uzak değil.
Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, her iki mezarın kubbe şeklindeki çatılarının, antik çağlarda yıkıldığı ve soyguncular tarafından yağmalanamayacak kadar fazla molozla dolduğunu söyledi.
Cincinnati Üniversitesi’nden bir ekip, siteyi kazarak ve eserleri belgelemekle 18 aydan fazla zaman harcadı.
Jack Davis, iki boğa ile birlikte arpa demetlerini tasvir eden altın yüzük gibi eşyaların, 3.000 yıldan daha uzun bir süre önce Akdeniz’deki yaşama dair önemli bilgiler verdiğini söylüyor.
“Bu, hayvancılığa dair ilginç bir sahne, tahıl üretimi ile birlikte sığır tasvir edilmiş. Tarımın temeli bu.”
Mezarlar, duvarlardan düşen küçük altın yaprak parçalarıyla doluydu. Bu mezarlar yapıldığı sırada, anakara Yunanistan ve Girit’te Miken uygarlığı gelişiyordu. Miken halkı devasa saraylar inşa etti ve arkeologların Linear B adını verdiği bir yazı sistemi geliştirdi. Bu medeniyet, yaklaşık MÖ 3.200 yıl öncesinde yıkıldı.
Arkeologlar 2015 yılında Pylos yakınlarında, mezarına kazınmış bir mitolojik yaratığın gravürlerinden sonra Griffin Savaşçısı olarak adlandırdıkları yüksek statü sahibi bir adamın mezarını buldular. Mezarın içinde; zırhlar, silahlar, altın takılar ve iki savaşçının savaşını gösteren bir akik yüzük vardı.
BBC. 18 Aralık 2019.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder