4 Aralık 2019 Çarşamba

MISIR MİTOLOJİSİNDE APOPHİS KİMDİR?

Fotoğraf açıklaması yok.



Her hikaye iyi bir kötüye ihtiyaç duyar ve şeytanın ayrıntıda gizli olduğu söylenir. Apophis’in hikayesinin ayrıntıları heyecan verici bir okumayı ortaya çıkarır, çünkü bu eski tanrı muhtemelen büyük bir dinin ilk gerçek şeytanlarından biridir.
MISIR MİTOLOJİSİNDE APOPHİS KİMDİR?
Apophis oldukça ün sahibidir. Kötülüğün, kaosun, karanlığın ve yıkımın tanrısı olarak bilinir.
Efsanesinin bazı ifadelerinde Apophis, Ra sahneye çıktığında kenara itilen eski bir güneş tanrısıydı. Ra ve Apophis bu yüzden sürekli savaşıyorlardı, çünkü Apophis, Ra’nın her gün şafak getirme görevinde başarılı olmasını istemiyordu.
tanrı apophis’in görünümü
Apophis kelimenin tam anlamıyla dev bir yılandı, bu yüzden “kötü kertenkele” veya “Nil’in yılanı” gibi takma isimleri vardı. Görünüşünün detayları hakkında – vücudunun yaklaşık 15 m uzunluğunda olduğu söylenen efsaneler gibi – bazı hikayeler mevcuttur. Diğer öyküler, kafasının sert ve keskin bir taş türü olan çakmaktaşı olduğunu söylemektedir. Apophis’in diğer adı Apep, muhtemelen “kaygan” anlamına gelen başka bir Mısır kelimesinden türemiştir. Ayrıca Apep kelimesinin tükürme anlamına atıfta bulunduğu da düşünülebilir.
Apophis, kesinlikle her zaman korkunç bir şekilde gösterilebilecek Mısır tanrılarından biridir.
apophis’in ailesi
Apophis, avın yanı sıra savaşın tanrıçası da olan Neith’in çocuğu, aynı zamanda birçok önemli tanrının da kardeşiydi: Ra, Hathor, Sobek, Thoth ve Serqet.
kökeni
Apophis’in en bilinen hikayeleri elbette güneş tanrısı Ra ile olan savaşlarını anlatan hikayelerdir. Ra her gün, güneşin altındaki mavnasında gökyüzüne yolculuk yapardı (bazı efsaneler buna savaş arabası olarak adlandırır). Yeraltındayken, dev yılan Ra’nın şafağı tekrar getirmesini engellemeye çalışırdı.
Ra’nın mavnasında sadece Ra’nın geçebileceği bazı yerler ve savunmaya yardımcı tanrılar vardı. Böylelikle Ra, dev yılan Apophis’ten korunuyordu.
Onu Apophis’ten korumak için Ra ile birlikte mavnada dolaşan tanrılar arasında en şaşırtıcı olanı muhtemelen Set’tir. Aynı zamanda bir kötülük, karanlık ve kaos tanrısıdır. Fakat Ra ve Set her hikayede birbirleriyle ilişkilendirilmemiştir. Hatta öyledir ki bazı hikayelerde Set’in koruyucu rolünü Hathor üstlenmiştir.
apophis’in tarihi
Apophis, Mısır tarihinin ilk dönemlerinde pek belirtilmemiştir. Mısır mitolojisine Apophis’in adı bile gelmeden önce beş firavun vardı. Bununla birlikte, Mısır tarihinin en başından beri, çok büyük yılanların figürleri yer alıyordu. Bunlar Apophis veya efsanesine ilham verecek öncü bir iblis olabilirdi.
Yılanları ölüm ve kötülük ile birleştirmek kesinlikle Mısırlıların yönlendirmesi olarak düşünülemez. Eski Mısır’da kedilere saygı gösteriliyordu. Kediler ve yılanlar aynı zamanda doğal düşmanlardı. Ra’nın kedi olarak gösterilmesi muhtemelen sembolik olabilirdi.
Kimse Apophis’e ibadet etmedi ve aslında, onu uzak tutmak için bir ritüel koleksiyonuna sahip bir tür anti-ibadete adanmış eski bir kitap bile vardı. Ra’yı durdurmayı başarırsa, güneş doğmaz ve dünya yok olurdu.
Bununla birlikte, eski Mısır’ın en güçlü tanrılarından biri olarak kabul edildi. Asla mağlup edilemezdi, ancak geçici olarak yavaşladığı zamanlar oldu.
Apophis, kötü ya da istenmeyen birçok doğal afetin sebebi olarak gösteriliyordu. Örneğin, depremlerin sebebinin, Apophis’in vücudunun yeraltı dünyasında dolaşması sonucu olduğu söyleniyordu.
Mısırlılar yılan figürleri ya da çizimleri yaparlar ve sonra onları yakarlardı, küfrederlerdi, üzerine basarlardı ve hatta tükürürlerdi. Bu, ertesi gün güneşin yeniden doğmasını sağlarken Ra’ya ve diğer tanrılara yardım etmenin diğer bir yoluydu








Görüntünün olası içeriği: oturan insanlar ve iç mekan



Awesome Photos Of The Discovery Of Tutankhamun's Tomb Have Been Brought To Life In Colour
Archaeologist Howard Carter uncovered the spectacular untouched tomb of the Egyptian boy-king in 1922.


Anubis.

Fotoğraf açıklaması yok.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder