19 Aralık 2019 Perşembe

MİKEN (AKA) UYGARLIĞI





                                                Agamemnon'nun altın maskesi 


                                                Miken vazosu




                        Mezar halkası

MİKEN (AKA) UYGARLIĞI

Miken kültürü , tunç silahlı Hint - Avrupa göçebe topluluklarından Akaların, MÖ 1800'lü yıllarda Yunanistan'ı istila ederek, yerli neolitik çiftçiler üzerinde feodal-askeri bir egemenlik kurmasıyla başlayan bir kültürdür. İzleyen yüzyıllarda Yunanistan yarımadasının tüm hâkimiyetini ele geçiren Miken uygarlığının en parlak dönemi MÖ 1400'lü yıllarla MÖ 1100'lü yıllar arasındadır.  Tarihte Akalar, Mora’nın kuzey merkezinde bulunan Akhea denilen bölgenin yerleşikleridir. Bu bölgenin şehir devletleri, M.Ö. 3.ve 2. asırlarda tesirli olan Aka Birliği denilen bir konfederasyon kurdular. M.Ö. 1600 senelerinde Mora’ya Aka istilası başladı. M.Ö. 1200 senelerine gelindiğinde Girit, Çanakkale ve Rodos 'u istila ettiler. Ege Denizinde söz sahibi oldular.
Homeros’a göre Danoalar ve Argoslarla beraber Truva savaşında 1000 gemilik bir donanma ile abluka etmeyi yapanlardır. Savaş Tanrıçası Athena’dan yardım istedikleri, onun yardımıyla savaşı kazandıkları İlyada efsanesinde anlatılmıştır. Ayrı olarak bu savaşta Aşil isimiyle bilinen yenilmez olduğuna inanılan bir savaşçıdan söz edilmektedir. Aşil’in Truvalılar tarafından topuğundan ok ile vurularak durdurulabildiği anlatılır. Bu yükselme devresi nihayetinde Akalar, daha sonra Anadolu ve Suriye ile ticari ilişkilere gidirler. Sonraları daha çağdaş, demirden yapılmış silahlar kullanan Dorlar Mora Yarımadasına gelince Akalar direnemediler Mora’nın kuzeyine göç edip orada askeri iddiası olmayan, tarım yapan bir topluluk olarak varlıklarını sürdürdüler.
Arkeolojik bulgular Akaların yaşadığı bölgede M.Ö. 13. asra kadar Mikenler’in yaşadığını ortaya koymaktadır. Homores’a göre Kuzeyden gelen Aka kabileri Miken kralları ile hanedan evlilikleri ile ilişki kurmuş daha sonra Mikenlerin yerini almış, daha sonra Akaların yakın akrabaları sayılan Dorlar tarafından yıkılmışlardır.[6]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder