19 Kasım 2019 Salı

Çek Cumhuriyeti’nde 3.000 Yıllık Kılıç Bulundu


Çek Cumhuriyeti’nde 3.000 Yıllık Kılıç Bulundu

Çek Cumhuriyeti’nde, erken Bronz Çağ’a tarihlenen ve dini bir ritüelin parçası olarak gömülmüş 3.000 yıllık kılıç bulundu.


Arkeologlar, kılıçla karşılaştıklarında kuzeydoğu Bohemya’daki Rychnov nad Kneznou bölgesinde bir kazı yapıyorlardı. Kılıç, dekoratif bir oymaya ve çok keskin bir bıçağa sahipti. Ayrıca kılıç tutacağını bıçağa sabitlemek için kullanılan çeşitli perçinlerin yanında bulundu. Ek olarak kazılarda aynı döneme ait bir bronz mızrak başı da bulundu.
Bölge, Bronz Çağı eserleri ile ünlü olmasına rağmen, bir kılıç bulmak oldukça nadir bir durum.
Rychnov müzesinden Martina Bekova, “Görkemli tutacağı olan bronz kılıç, MÖ 1200 yıllarına tarihleniyor, Lusatian kültürüne ait. Bu kültürün bulguları Doğu Bohemya’da çok sayıda var, ancak kılıçlar çok nadir.” diyor.
Bekova, son on yılda Çek Cumhuriyeti’nde sadece beş tarihöncesi kılıç bulunduğunu söylüyor.
Bekova, siteyi korumak için kazıların tam yerini açıklamayı reddediyor: “Bulgunun Rychnov bölgesinin güney kesiminden bugüne kadar bilinmeyen bir bölgeden olduğunu söyleyebilirim.”


Uzmanlar kılıcın dini bir ritüelin parçası olarak gömüldüğüne inanıyorlar. Bu kılıç büyük olasılıkla bilinmeyen bir tanrıya benzersiz bir adak armağanıydı.
Bronz Çağ, bronz kullanımı, bazı bölgelerde yazı ve kent uygarlığının diğer erken özellikleri ile karakterize edilen tarihi bir dönemdi. MÖ 4000 ve 2000 yılları arasında dünyadaki farklı topluluklar Bronz Çağ’a girmişti.
Britanya’da Bronz Çağı MÖ 2100 civarında başlamış ve MÖ 650 civarında sona erdi.
Britanya’daki Bronz Çağı eserlerinin en önemli keşiflerinden biri iki yıl önce İskoçya’da yapıldı.
GUARD Arkeolojisi arkeologlarından oluşan bir ekip, altın renginde dekore edilmiş bir Geç Bronz Çağı öncülünün yanı sıra bronz bir kılıç, iğne ve kın parçalarıyla karşılaştı.



Express.co.uk. 18 Kasım 2019.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder