3 Kasım 2019 Pazar

İsveç’te Bulunan Nadir Tekne Mezarında Bir Adam, Bir At Ve Bir Köpek


             İsveç'te Bulunan Nadir Tekne Mezarında Bir Adam, Bir At Ve Bir Köpek (The Archaeologists/State Historical Museums)
İsveç’te Bulunan Nadir Tekne Mezarında Bir Adam, Bir At Ve Bir Köpek



İsveç’te Uppsala’da bir değil, iki tane bulunması inanılmaz derecede nadir olan tekne mezarları kazıldı. Bunlardan biri hala sağlamdı ve iyi durumda olan sadece bir insan değil aynı zamanda bir köpek ve hatta bir atın içinde yer aldığı heyecan verici bir kazıydı. Arkeologlara göre bu bulgular dikkat çekici ve yüksek statülü bir erkeğin mezarı olduğuna işaret ediyor. Bir arkeoloji firmasından İsveçli arkeolog Anton Seiler “Bu eşsiz bir kazıdır. Eski Uppsala’daki bu mezar türünün son kazısı neredeyse 50 yıl önceydi.” dedi.
Gemi mezarları tüm Avrupa ‘da özellikle İskandinav ülkelerinde bulunur. Ancak bu hepsinin aynı olacağı anlamına gelmez. Kazılan iki tekne mezar da bulgulara göre toplumun üst kademelerinde olan yüksek statülü bireylere ayrılmış gibi görünüyordu. Bu seçkin bireyler, bir geminin içine ya da genellikle zengin mezar eşyaları ile dolu daha küçük bir teknenin içine gömülmüşlerdir. Atların, köpeklerin ve av kuşlarının bulunması da tesadüf değildir. Seiler “Bu şekilde gömülen pek fazla insan göremezsiniz. Eğer bu şekilde gemi mezarı bulunan bir kazı olursa bu kişilerin toplumdaki seçkin bireyler olduğunu düşünmeniz son derece normaldir.” şeklinde açıklama yapmıştır.

İsveç’te Bulunan Son Derece Nadir Tekne Mezarı (The Archaeologists/State History Museums)

Bu mezarlar genellikle Demir Çağı ’ndan (yaklaşık MS 550) Viking Çağı’nın sonu olan 1050 yıllarına dayanmaktadır. Ancak zamanın tahribatı kibar değildir. Bazen bulmamız için kalan tek şey çürümüş bir geminin bir zamanlar uzandığı yerdeki hayalet izlerdir. İsveç’te bu şekilde yalnızca 10 civarında tekne mezar keşfedilmişti. Onların da iyi durumda olduğu söylenemez.

Tekne mezarlar çok önemli çalışmalardır

Bu nedenle yeni keşfedilen tekne mezarlar çok önemli çalışmalardır. – Özellikle bunlardan birinin hala sağlam olduğunu göz önüne alırsak.  Bu iki tekne mezar Eski Uppsala veya diğer adıyla Gamla Uppsala’daki(İsveç’teki Uppsala dışında bir bölge ve köydür) bir tesiste kazara bulundu. Ekip yapım aşamasında olan yeni bir papaz evinde çalışıyordu.Bu esnada yakın bir yapının altından çıkan tekne mezarlarından biri tespit edilerek bir ortaçağ mahzeninin kapısı aralandı.

At iskeleti. (Devlet Tarih Müzeleri)

Tekne mezarı, İkisini de kazmak bir ay sürdü.

Biri muhtemelen 16. yüzyılda yapılan mahzenlerin üzerine inşa edilmiş olması nedeniyle büyük ölçüde hasar gördü. Diğerinde ise teknenin kıç tarafında yetişkin bir adam iskeleti, baş tarafında da at ve köpek iskeleti bulundu. Buna ek olarak mezar; kılıç, kalkan ve mızrak gibi süslü bir tarak ile teknenin kendisinden tahta ve çiviler içeriyordu.
Bu tür bir mezar keşfedildiğinden beri çok uzun zaman geçtiğinden dolayı ekip daha önce hiç kullanılmamış bilimsel teknikleri uygulayabilecektir. Mezarlar hakkında henüz fazla bir şey bilmiyoruz.Çalışmalar yapıldıkça bulunan kişinin öldüğü zamanı, kaç yaşında olduğunu ve hasta ya da yaralı olup olmadığını öğrenebileceğiz.

Osteolog (Kemik bilimci) Ola Magnell at ve köpek iskeletlerini kazıyor. (Devlet Tarih Müzeleri)

Seilerson olarak şunları söyledi. “Tekne mezarları çok nadiren kazıldığı için bizim için çok heyecan verici. Artık modern bilim ile birlikte yeni sonuçlar, hipotezler ve cevaplar üretecek yöntemleri kullanabiliyoruz.Tekne mezarlarını ve burada yapılan kazılarda bulunanları Eski Uppsala ‘nın çok özel bir alanında sergileyeceğiz. Arkeologların ne bulduklarını görmek için sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Keşifler Stockholm ‘deki Gamla Uppsala Müzesi ve İsveç Tarih Müzesi ‘nde sergilenecek.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder