9 Kasım 2019 Cumartesi

Vebayı Defetmek İçin Kendini Cezalandıran Keşişlerin Kırbacı Bulundu




Bakır kırbacın kalıntıları ve modern bir canlandırması. Görsel: Nottinghamshire County Council

Vebayı Defetmek İçin Kendini Cezalandıran Keşişlerin Kırbacı Bulundu

2014’te Nottinghamshire, Rufford Manastırı’nda bulunan 14. yüzyıldan kalma örülmüş bakır tellerin, keşişler tarafından kendilerini cezalandırmak amacıyla kullanılan kamçıların ya da dokuz kuyruklu kırbaçların parçası olduğu ortaya çıktı.
Nottinghamshire İlçe Konseyi’ne göre 14. yüzyıldan kalma tellerin önemi, başka bir İngiliz manastırında bulunmuş bir metal kırbaçla karşılaştırılması sonrasında anlaşıldı.
Konseyde bulunan ve kültür komitesi başkanı olan John Knight yaptığı açıklamada “Bu veba ve ondan sonraki karanlık günlerde, burada yaşayan keşişlerin hayatının nasıl olduğunu canlandırmamıza yardım eden çok etkileyici bir keşif” dedi.
Veba 1348-1350 yılları arasında insanları kırıp geçirdi, ve yün endüstrisinden gelen gelirinin çoğunu kaybeden Rufford Manastırı’nın gerilemesine yol açtı. Manastır’ın kötü durumdaki mali durumu nedeniyle bazı krallar bu dönemde manastırı vergiden muaf tuttu.
Kazılarda bulunan kırbaç, İngiltere’de bulunan benzer dört kırbaçtan biri. Kırbaçlar bu dönemde Sistersiyen tarikatına mensup keşişler tarafından vebayı defetmek amacıyla, ya da halkın günahlarını kendi üstlerine alarak (halkın günahının kefaretini ödeyerek) kendilerini cezalandırmak amacıyla kullanılıyordu.  Rahipler kendi kendilerini kırbaçlıyordu.
Keşişler sade bir şekilde yaşıyor ve azla yetiniyordu. Sabah 4.30da kalkarak kilise görevlerini yerine getirdikten sonra uzun saatler boyunca tarlada çalışıyorlardı.
Keşişlerin kendilerini kırbaçlamak için kullandığı kamçıların varlığına rağmen, tarihi kaynaklar bazı Rufford keşişlerinin yeminlerinden saptığını ortaya çıkarıyor. 1280’de Keşiş Robert’ı öldürdüğü için tutuklanan Keşiş William, ve Thomas De Holme’dan 200 pound çalmakla suçlanan iki keşiş bu yeminlerinden sapan keşişlerin birkaçı.
Ortaçağ uzmanı Glyn Coppack’e göre manastırlara ait bakır kamçılar oldukça nadir görülüyor. Coppack “Bu fevkalade bir keşif” diyor.

Discovery News, Rossella Lorenzi, 4 Nisan 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder