3 Kasım 2019 Pazar

Viking Mezarında Allah ve Ali Yazan Kumaşlar Bulundu


      Tablet dokuma bandı. F: Annika Larsson

Viking Mezarında Allah ve Ali Yazan Kumaşlar Bulundu
İsveç’te 9. yüzyıldan kalma Viking mezarlarında üzerinde ‘Allah’ ve ‘Ali’ yazılı giysi ve kumaşlar bulundu.

Daha önce gümüş üzerinde tipik Viking dönemi desenleri olduğu düşünülen geometrik şekillerin, Kufi karakterleri olduğu ispatlandı. Araştırmayı yapan Uppsala Üniversitesi araştırmacıları, şerit desenlerde hem Allah hem de Ali yazdığını ortaya koydu.
Daha önce Arapça karakterler, Viking dönemi tekne gömütlerindeki grafitilerin yanı sıra, Birka gibi merkezi Viking dönemi yerlerin mezar giysileri üzerinde görüldü.
Uppsala Üniversitesi Arkeoloji ve Eskiçağ Tarihi Bölümü’nde tekstil arkeolojisi araştırmacısı Annika Larsson, yaptığı açıklamada, Birka kentinde ortaya çıkarılan Viking mezarlarındaki incelemeler sırasında üstünde Allah ve Ali yazılı giysi ve kumaşlar bulduklarını belirtti.
Larsson, “İlgi çekici detaylardan biri de, ‘Allah’ sözcüğünün ayna görüntüsünde tasvir edilmiş olması. Vikingler, İslam dininden ve ölümden sonra cennette sonsuz yaşam inanışından etkilenmiş olabilir.”
“Viking dönemi mezarlarındaki Doğu objelerinin sadece yağma ve doğu ticaretinin bir nedeni olmadığını düşünüyoruz çünkü yazıtlar Valkyries’in görüntülerini barındıran tipik Viking çağ kıyafetlerinde karşımıza çıkıyor.”
Enköping Müzesi’nde Viking Couture sergileri için tekstil kalıplarını yeniden oluşturmaya çalışan araştırmacılar, dokuma bantlarında hem Allah hem de Ali yazan eski Arapça harfler ile Kufi karakterler içerdiğini keşfetti.
Sözcüklerin Arap harflerinin düz, köşeli ve geometrik olarak kullanıldığı Kufi yazı türüyle yazıldıklarına işaret eden Larsson, ”Vikingler, ölülerini elbise ve mücevherleriyle gömüyordu. Mezarlarda üstlerine gümüş şeritlerle Allah ve Ali ifadeleri işlenmiş bazı ipek giysiler ve kumaşlar bulduk. Keşif, heyecana neden oldu. Bu ifadelerin işlendiği giysiler, genellikle ölünün baş ucuna konulmuş. Bu ifadelere bazı yastıklarda da karşılaştık” dedi.
Annika Larsson, daha önceki araştırmalarında İskandinavya’nın Viking dönemi mezarlarında Doğu ipeklerinin yaygın biçimde bulunduğunu vurguladı. Mezarlarda bulunan malzemelerin analizi, dokuma teknikleri ve tasarımı, antik Fars ve Orta Asya kökenli olduğunu gösterdi.
Larsson, “Kuran’da, Cennet sakinlerinin ipek kıyafetler giydikleri yazılıdır ve Viking dönemi mezarlarında da ipek kıyafet ile birlikte bu tür İslami yazıların yaygınlığı da bunun nedeni olabilir. Bulgular hem erkek hem de kadın mezarlarında eşit derecede yaygın.”
Vikinglerin ölüm sonrası yaşam düşüncesine sahip olduğunu gösteren birçok bulguya rastladıklarını söyleyen Larsson, ”Viking tanrısı Oden’in, Asya’dan göç edip İsveç’in Malardalen bölgesine yerleşen bir savaşçı olduğu söylenir. Vikingler ölümden sonra da hayatın devam ettiğini ve cennette sonsuz yaşamın olduğuna inanıyordu. Bu inanış, doğrudan İslam’dan etkilenmişti” ifadelerine yer verdi.
Larsson, mezarlarda bulunan giysi ve kumaşların geçen haftadan itibaren Enköping Müzesi’nde sergilenmeye başladığını, serginin 3 Şubat 2018’e kadar açık kalacağını sözlerine ekledi.
Yansıtılmış, Allah kelimesi, Viking dönemi desenlerinde görülen Allah kelimesinin yansıtılmış hali. İsveç, Birka. F: Annika Larsson

Allah yazan Viking yüzüğü bulunmuştu

İsveç’te kazılan bir 9 yüzyıl kadın mezarında bulunan bir yüzük, Viking Dönemi İskadinavyası ile İslam dünyası arasındaki yakın temasa dair kanıtlar sunuyordu..
1800’lerin sonlarında Birka olarak bilinen bir Viking ticaret merkezinde yapılan kazılarda gümüş bir yüzük bulunmuştu. Şimdiye kadar mor renkli bir ametist taşına kazınmış üzerinde Arapça karakterleri olan bir ticaret ürünü olarak düşünülen yüzük uzmanlarca elektron mikroskopuyla tarandığında ametistin renginin mor değil cam rengi olduğu ve yazının bunun üzerine kazınmış olduğunu anlaşıldı. Yüzüğün üzerinde ise Arapça karakterlerle “Allah için” veya “Allah’a” yazdığı anlaşıldı.
Viking mezarında bulunan ve üzerinde Allah yazan yüzük.
Yüzüğün gümüş gövdesinde neredeyse hiçbir aşınma izi gözlemlenmezken, birleştirmenin ve üretimin son aşamasına ait izler de görülebiliyor. Araştırmacıların önerisi, bu yüzük, Viking kadınına ulaşmadan önce tamamiyle Arap bir kuyumcu tarafından hazırlanmış ve tek bir parça ticaret ürünü olarak İskidinavya’ya yollanmıştı.


Uppsala University, AA.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder