3 Kasım 2019 Pazar

MARMARAY KAZILARINDA 12 KAMYON KEMİK İNCELENDİ

MARMARAY KAZILARINDA 12 KAMYON KEMİK İNCELENDİ

MARMARAY KAZILARINDA 12 KAMYON KEMİK İNCELENDİ

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Yenikapı Metro ve Marmaray Kazısı Hayvan Kemikleri Proje Başkanı Prof. Dr. Vedat Onar, Marmaray kazılarında müzelik değerde 142 bin kasa buluntu elde edildiğini belirterek, yaklaşık 12 kamyon kemik incelediklerini söyledi.
Samsun’da Dünya Veteriner Hekimler Günü kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu tarafından “Veteriner Hekimlikte Farklı Bir Yaklaşım: Osteoarkeoloji” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Yenikapı Metro ve Marmaray Kazısı Hayvan Kemikleri Proje Başkanı Prof. Dr. Vedat Onar, Marmaray kazılarında yaklaşık olarak 12 kamyon kemiği tek tek incelediklerini söyledi.
Konferansın açılış konuşmalarını OMÜ Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu Başkanı Faruk Tamer Kamışlı, OMÜ Veteriner Fakültesi Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Buğra Genç ve Samsun - Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya yaptı. Daha sonra kürsüye çıkan OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, “Veteriner hekimler, hayvan sağlığının korunması ve refahının geliştirilmesinin yanında, global açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, gıda kalite ve güvenliğinin sağlanması, biyomedikal araştırmalar ve çevre ve biyoçeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla halk sağlığı alanına ve insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır. Bir mesleğin gelişmesi, toplumsal statüsünün yükselmesi, kabul görmesi ve özendirilmesi, meslek mensuplarının toplum içerisinde kabul gören başarılı bireyler olmasına, özverili çalışmaları ve çabalarıyla meslek alanına giren konularda ülkesine önemli katkılar sağlamasına, entelektüel birikimleri ile toplumda kanaat önderi olmalarına bağlıdır” dedi.
Konuşmaların ardından Prof.Dr. Vedat Onar ise, ‘Veteriner Hekimlikte Farklı Bir Yaklaşım: Osteoarkeoloji’ konulu konferans verdi. Konferansta Onar, Yenikapı’daki Marmaray ve İstanbul metrosu kazılarında birçok tarihi eserin yanı sıra hayvan kemiklerinin de bulunduğunu, ayrıca attan file, ayıdan maymuna kadar birçok hayvan türüne ait kemiklerin olduğunu söyledi.
12 KAMYON KEMİK İNCELENDİ
Onar, “Marmaray projesi ile ilgili TÜBİTAK projesi yaptık. Tabi proje yapmanın bir başlangıç bir de bitişi var. Marmaray öyle bir projeydi ki, projeyi nasıl kapatacağız diye düşünmeye başladık. Her gün proje değişiyor. 2004 yılında başlayan bir süreç 2013 yılına gelindi ve ancak bitti. Marmaray kazılarında incelenmesi gereken 142 bin kasa vardı. Biz yaklaşık 12 kamyon kemik inceledik ve bunları tek tek inceledik” diye konuştu.
37 TEKNE ÇIKARILDI
Yenikapı’da Theodosius Limanı kalıntıları üzerinde yapılan incelemelerde 37 adet gemi kalıntılarının çıkarıldığını belirten Onar, Yenikapı’da 2004 yılında başlayan ve yılın 12 ayı kesintisiz kazı çalışması yaptıklarını hatırlattı. Onar, “Bizans dönemine ait eski Theodosius Limanı. Bu liman ticaret limanı aynı zamanda burada askeri gemiler de var. Normal ticaret gemileri de var. Kalıntıları çıktı. Bugün itibariyle 37 tekne tespit edildi. Her kemiğinin kaydını alarak incelemeye başlıyoruz. Elde ettiğimiz sonuç yoğunluk Erken Bizans (4.-7. Yüzyıl) döneminden Genç Bizans (15. Yüzyıl) dönemine kadar. Elde ettiğimiz tür toplam 57 tür tespit edildi. Bizans döneminde İstanbul’da hiçbir kayıtta bizonun olduğuna dair hiçbir kayıt yok. Şuanda bunların incelemeleri devam ediyor. Alanda en yaygın bulunan malzeme atlardı. Kalıntıların yüzde 32’sini Bizans atları oluşturuyordu. Dünyada tek Bizans at veya Bizans hayvan koleksiyonu ortaya çıkarıldı. Belki bu Marmaray çalışması olmasaydı bu çalışma yapılamayacaktı” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Prof. Dr. Vedat Onar’a plaket takdim etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder